Aanrijding auto fietser voetganger Gepubliceerd: 2 september 2017

U rijdt in de stad en staat voor het stoplicht te wachten. Een fietser rijdt door rood en tegen u aan en u heeft allebei schade. U bent aansprakelijk voor de schade van de fietser. Welkom bij artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

Gooi dat maar eens in de groep op een verjaardag en de discussie barst gegarandeerd los.

Artikel 185 van de Wegenverkeerswet bepaalt namelijk dat de eigenaar van een motorrijtuig dat betrokken is bij een verkeersongeval waarbij schade ontstaat aan een niet motorrijtuig die schade moet vergoeden tenzij hij overmacht kan aantonen. En juist in dat aantonen zit meestal het probleem.

U kunt een beroep op overmacht doen als u kunt aantonen dat u er werkelijk niets aan kon doen. Maar die druk ligt wel bij u. Hoewel het bij een aanrijding vaak vanzelfsprekend lijkt dat u geen enkele blaam betreft is het toch heel verstandig om ter plekke foto’s te maken en getuigen te verzamelen. U moet bewijzen dat u al lang stilstond en dat u op een voorrangsweg reed. U moet ook bewijzen dat die fietser tegen u aan reed. Het klinkt zo logisch, maar u moet het wel even aantonen.