Afscheid van Yarden Gepubliceerd: 30 september 2020

Maar liefst één miljoen polishouders van uitvaartverzekeraar Yarden loopt het risico dat de verzekeraar failliet gaat. Toezichthouder de Nederlandsche Bank moet nu echt ingrijpen om dit te voorkomen.

Gaat Yarden failliet?

Yarden heeft in het verleden bij de verkoop van natura uitvaartverzekeringen een aantal toezeggingen gedaan die zij inmiddels niet meer volledig na kan komen. Tegenover de verzekerde diensten rond een uitvaart moet een uitvaartverzekeraar kapitaalgaranties hebben, de solvabiliteit. Bij de meeste verzekeraars  is deze solvabiliteit  twee keer de aangegane verplichtingen, oftewel 200%. Bij Yarden ligt deze lange termijngarantie vermoedelijk onder de 25%. Dat betekent dat Yarden voor iedere nog uit te voeren uitvaart van bijvoorbeeld €10.000,= minder dan € 2.500,= beschikbaar heeft. Dat gaat natuurlijk niet goed.

Of wordt Yarden gered?

Yarden leek te worden gered door concurrent Dela. Dela was bereid de nodige extra garantie te geven, maar dan moesten de polissen van ongeveer 390.000 mensen fors versoberd worden. In plaats van harde geïndexeerde toezeggingen rondom de uitvaart wordt de toezegging omgebouwd naar vaste bedragen (€ 3.500,=). Dat betekent dat naasten worden opgezadeld met forse bijbetalingen terwijl de uitvaart in het verleden wel goed was verzekerd.

Negentien polishouders hebben bij de kantonrechter in Almere weten af te dwingen dat hun uitvaartpolissen niet mogen worden aangepast. En daarmee wordt Dela voor het blok gezet.

Dela heeft daarop besloten af te zien van de overname van Yarden.

De bal ligt dan weer bij de Nederlandsche Bank die vermoedelijk nu echt wel gaat ingrijpen. Wellicht worden de polissen dan alsnog aangepast en wordt Yarden gedwongen overgenomen door bijvoorbeeld Dela………………

 

Wilfred Mooij ffp

Gaat Yarden failliet of niet?