Conservatrix failliet, op papier zijn wij veilig Gepubliceerd: 8 december 2020

 

 

Hoe veilig is ons geld en pensioen bij de Nederlandse verzekeraars?

 

Op 8 december 2020 is levensverzekeraar Conservatrix op verzoek van de Nederlandsche Bank door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard. De tegoeden van maar liefst 80.000 polishouders staan ter discussie, zij dreigen fors te worden gedupeerd. Hoe heeft het zover kunnen komen en hoe zeker is ons geld bij de Nederlandse verzekeraars?

 

Conservatrix gered in 2017

Op 15 mei 2017 meldt het NOS journaal dat de Nederlandsche Bank (DNB) de Levensverzekeraar Conservatrix heeft gedwongen zich te laten overnemen door Trier Holding, een Nederlandse onderneming van de Amerikaanse investeerder Eli Global, Daarmee was dan Conservatrix gered aldus de Nederlandsche Bank (DNB). Ondanks de inspanningen van DNB zijn wij wellicht dus toch onze spaarcentjes kwijt. Staat ons nog meer te wachten?

Omstreeks 1990 begon ik mijn carrière in de financiële dienstverlening bij de toenmalige marktleider Nationale-Nederlanden (NN) in Rotterdam met een maandenlange interne opleiding tot inspecteur leven. NN was destijds eigenaar van vrijwel ieder Nederlands beursfonds en zo solide als een rots. Dat kwam mede omdat NN niet strooide met garanties op de einddatum van een levensverzekering. Want als je over bijvoorbeeld 30 jaar € 100.000,= garandeert moet je doorlopend kunnen aantonen dat je die toekomstige verplichting ook na kan komen. Maar je beleggingen moeten dan ook goudgerand zijn (bijvoorbeeld obligaties). Maar als je met een rekenrente van 4% maar € 60.000,= garandeert heb je veel meer vrijheid om te beleggen waarmee de kans op een hoger rendement toeneemt.

 

Concurrentie op kapitaalgarantie op de einddatum

Het conservatieve NN werd destijds flink beconcurreerd door levensverzekeraars die letterlijk gouden bergen beloofden. Boven op de rekenrente van 4% garandeerden zij aanzienlijke bedragen waardoor het marktaandeel van NN onder druk kwam te staan. Sommige verzekeraars garandeerden wel meer dan het dubbele dan het door NN gegarandeerde kapitaal. Ik geloofde het niet en heb zelf weleens met levensverzekeraar Vie d’Or gebeld en het werd bevestigd. Sterker nog (en ik heb het zelf gehoord) men vertelde ook dat in geval van faillissement de verzekeraars onderling een afspraak hadden dat zij garant stonden voor elkaars toezeggingen.

Nu, dertig jaar later, weet ik beter. Ondanks het best goed gereguleerde toezicht op het bank- en verzekeringswezen blijkt het ook hier mis te kunnen gaan. Vie d’Or is failliet, AZ heeft een mooi spaargeld stadion en Delta Lloyd is met een beetje duwen door DNB door NN overgenomen. Staat ons dan nog meer te wachten of zijn we veilig?

 

Op papier zijn wij veilig

Tja, op papier zijn we veilig. Op papier was Conservatrix ook gered en Yarden nu ook. Zwitserleven is in 2015 door Anbang overgenomen, maar nu de directeur in de gevangenis zit is Zwitserleven indirect overgenomen door het investeringsfonds Athora. En investeringsfonds Athora moet van DNB de balans van Zwitserleven gaan versterken. Waar heb ik dat meer gehoord? Oh ja, dat ging de nieuwe eigenaar van Conservartrix ook doen, Trier. Treurig dat dat uiteindelijk niet echt is gebeurd. Ik wil in het geheel niet insinueren dat Athora haar verplichtingen niet nakomt. Maar ik kan ook weer niet uitsluiten dat Athora straks zelf ook weer de boel verkoopt aan iemand die een mooi stadion of een museum wil bouwen. DNB zal dan ook weer de nodige eisen stellen. Daar zal vanzelfsprekend mee worden ingestemd. En dan klopt alles weer op papier. Op papier ja.

 

Het toezicht is Nederland is feitelijk achteraf . Dat blijkt nu bij Conservatrix. Op papier was Conservatrix gered. Op papier ja.

 

Wilfred Mooij ffp