Corona en de huizenmarkt Gepubliceerd: 8 mei 2020

De corona crisis veroorzaakt een enorme onderbreking van onze economische groei en welvaart. Dit zal ondanks de ongekende steunmaatregelen vele bedrijven toch doen omvallen en daardoor neemt de werkloosheid snel en hevig toe. De onzekerheid bij consumenten stijgt en het consumentenvertrouwen daalt naar een dieptepunt. Naarmate de tijd vordert zullen de gevolgen steeds duidelijker en voelbaar worden.

 

De tuin is gedaan

Momenteel werken veel mensen thuis en worden zij voorlopig nog doorbetaald. Zij geven minder uit aan vakanties, etentjes, tuinmannen en ontspanning en houden dus de hand op de knip. De hele economie lijkt op slot te zijn gegaan en links- of rechtsom, bedrijven gaan dit voelen en goed ook. Van maart naar april is het aantal startende ondernemers met 30% afgenomen, maar is het aantal faillissementen al met maar liefst 52% toegenomen. En dan is de crisis nog maar net begonnen. Trek dit nog maar eens een half jaartje door.

Wat beïnvloedt de huizenprijs?

De ontwikkeling van de huizenprijs wordt door een aantal factoren bepaald. Maar omdat je niet zomaar van huis wisselt en er tijd verstrijkt tussen de transactie en de feitelijke levering van een huis duurt het een aantal maanden voordat die prijsverandering zichtbaar wordt. Vanzelfsprekend aarzelen kopers als zij niet zeker zijn van hun huidige baan, maar zij aarzelen ook als zij verwachten dat de huizenprijzen niet verder zullen stijgen. Verder is de (stijging van) de hypotheekrente een belangrijke factor, net als het consumentenvertrouwen. Andere factoren zijn het politieke klimaat, persoonlijke omstandigheden, rampen en aanslagen. Niets is momenteel meer wat het lijkt, komt er nog een tweede of wellicht een derde virusgolf? Gaan de expats terug naar hun vaderland en zetten zij hun huis te koop? Zeggen de hurende expats de huur op en trekken zij zich ook terug? Komt de Gemeente Amsterdam echt met een Airbnb verbod? En dan straks alles tegelijkertijd. Nu kopen? Nu verkopen? Cash vrijmaken, om straks toe te slaan? Wie het weet mag het zeggen.

 

Verkopersmarkt wordt kopersmarkt

In de huidige huizenmarkt hebben de verkopers (nog) de macht. Maar het is logisch dat het aantal belangstellenden om een huis te kopen afneemt. Dit kan zich versnellen als de pijn van de corona crisis tastbaarder wordt vanwege bovengenoemde factoren. Dan kan het segment weleens omslaan van een verkopers naar een kopersmarkt. Maar dat zal niet 1,2,3 gebeuren. Of toch?

 

Wilfred Mooij ffp
Geijsel Kroon