Fiets gestolen uit berging of schuur? Gepubliceerd: 3 januari 2021

 

 

Wie betaalt wat als je fiets uit de berging of uit de schuur wordt gestolen? De fietsverzekering betaalt niet uit als je fiets niet op slot stond en soms de inboedelverzekering ook niet.

 

Nederland gaat massaal aan de e-bike en die e-bikes worden massaal verzekerd.  Ook een dure grap, maar niet zonder reden. Fietsen en vooral e-bikes worden massaal gestolen, zelfs uit de afgesloten schuur  en berging. Het is natuurlijk extra zuur als je voor je gevoel je dure fiets dubbel hebt verzekerd en de beide verzekeringen bij diefstal niet uitbetalen.

Bij de fietsverzekering is diefstal natuurlijk gewoon gedekt, toch? Ja, dat wel. Maar dan staat er vervolgens bij de uitsluitingen de flauwe voorwaarde dat bij diefstal de twee originele sleutels moeten kunnen worden overlegd. Dit om te voorkomen dat een fietseigenaar na de diefstal van een fiets die niet op slot stond, even snel een sleutel laat bijmaken.

In de voorwaarden staat vaak dat de fiets altijd moet zijn afgesloten, ook als deze binnen wordt gestald. Dus als er bij je thuis wordt ingebroken en je fiets wordt gestolen dan is dat op je fietsverzekering uitsluitend verzekerd als je fiets op slot stond.

Gelukkig valt een fiets meestal onder de definitie van inboedel bij de inboedelverzekering.

 

De inboedelverzekering.

Bij de inboedelverzekering maken wij onderscheid tussen schuur en de berging. En bij de berging maken wij onderscheid tussen de gezamenlijke- en de eigen (individuele) berging.

Bij diefstal uit de schuur moet er meestal sprake zijn van braak aan de schuur, de schuur moest dus afgesloten zijn. Bij diefstal uit een gezamenlijke berging moet er sprake zijn van ‘buiten’-braak aan de berging. De collectieve ruimte moet dus zijn opengebroken. Bij een eigen- of individuele berging moet hoeft dat niet. Dan moet de eigen berging zijn opengebroken.