Finfluencers Gepubliceerd: 23 december 2021

 

 

Wat zou u doen als u een waanzinnig goed idee had waarmee u zonder enig risico 8 % per jaar gegarandeerd rendement kunt maken?

Gaat u dan een duur marketingbureau of bekende Nederlanders inschakelen om vreemde mensen  over te halen om mee te doen? Of gaat u naar de bank, leent u 100 miljoen euro tegen 2 % en pakt u het verschil van 6 miljoen euro per jaar en gaat u voortaan lekker doen waar u zin in heeft?

Zó simpel is het en niet anders.

Dus vertrouw niets en niemand die u ongevraagd ‘beleggingsadviezen of tips’ geeft. En toch tuinen tienduizenden mensen en momenteel weer in. Ik begrijp er werkelijk helemaal niets  meer van.

Inmiddels is ook onze toezichthouder AFM op de hoogte en deelt mede dat zij de influencers heeft gewezen op de huidige regelgeving die mijns inziens prima voldoet. De AFM kennende laten zij het hier niet bij en stellen zij binnenkort een voorbeeld.

Want als de toezichthouder niet zou ingrijpen worden er weer duizenden naïeve mensen gedupeerd omdat het schandaal van de toekomst zich nu volop aan het opbouwen is. Straks blijkt weer dat hele gezinnen zijn gedupeerd omdat men een extra lening heeft afgesloten om in de meeste creatieve producten te beleggen. Zijn we dan echt de woekerpolissen, het teakhout, Icesave, aandelenlease en noem maar op vergeten?

Lieve mensen, denk nou toch eens één keer na en geef mij straks alstublieft niet de schuld als u huilie-huilie op de stoep staat dat ik u had moeten waarschuwen.

Wilfred Mooij cfp