Gelukkig, 2022 Gepubliceerd: 31 december 2020

Gelukkig, 2022

In 2020 ging het mis, in 2021 pakken we met horten en stoten de draad weer op en vallen we terug in onze oude gewoontes alsof er niets gebeurd is. Corona? Dat is zooooo 2020!

Wij gaan lekker verder met het consumeren van de aarde, vliegen erop los en gaan weer ruzie maken over de handdoekjes bij het zwembad. In de Amsterdams grachten wordt nu niet meer op plastic maar op mondkapjes gevist. De collectieve ‘belangenbehartigers’ proberen de eerste zieltjes te winnen voor collectieve corona schadeclaims tegen noem het maar op. Er wordt ingegrepen tegen de handel in illegale of erger nog nep-vaccins. Zelfs Nederland gaat vaccineren en parallel daaraan gaan wij meer onverantwoorde risico’s nemen. Er komt een enorme inhaalslag van uitgestelde feestjes en huwelijken. Wij hangen om elkaars nek en krijgen allemaal ouderwets de griep. Met zijn allen brengen wij wereldwijd doodsoorzaak nummer 1, luchtverontreiniging, terug op het oude vertrouwde, veel te hoge niveau. Keurig sluiten wij weer achteraan in de file. Niemand heeft het meer over oversterfte. Wij gaan massaal uit eten en de prijzen van vakanties en in de horeca zullen tijdelijk hoger liggen dan ooit. Ook de olieprijs gaat door het dak, net als de inflatie. En dat accepteren wij allemaal omdat wij het de getroffen ondernemers zo gunnen. Om daarna te constateren dat die tijdelijke prijsverhogingen de nieuwe werkelijkheid zijn geworden.

De steunmaatregelen lopen ten einde en de huur moet weer worden betaald. De belastingdruk wordt hoger. De overheidsfinanciën moeten op orde worden gebracht. Het regent vervolgens faillissementen en de werkloosheid loopt op. De wereld heeft een gele kaart gekregen. Leren wij er van in 2021? Ik hoop van wel. Op naar 2022.

Ik lees dat er bewust wordt ingezet op het vergroenen van fietsroutes en Uber biedt voortaan uitsluitend elektrische taxi’s. Varen in Amsterdam wordt definitief uitstootvrij. De grote scheepvaart vermindert de uitstoot ook enorm. Bij de keuze van een bank of verzekeraar kijken wij ook naar het ethische beleggingsbeleid, minder jongeren beginnen te roken, alcoholvrij bier en wijn breekt definitief door. Wij gaan met de trein naar Berlijn, Parijs en Londen. Diversiteit in het bestuur wordt vanzelfsprekend. Verzekeraars accepteren weer de moeilijke gevallen, want ook dat is ethisch ondernemen.

Brigitte Kaandorp zingt straks in een vol Carré:
‘Het komt allemaal wel weer goed’.

Alvast een gelukkig 2022 gewenst.