Gelukkig hebben wij de WHOA nog Gepubliceerd: 28 januari 2021

Nu de pandemie wellicht de laatste fase ingaat, kunnen wij ondernemers weer voorzichtig vooruitkijken. Maar het vet is van de botten en de steunmaatregelen zullen worden afgebouwd. Extra sneu is het als in de kern gezonde bedrijven op de valreep alsnog omvallen en failliet gaan. Gelukkig hebben wij de WHOA nog! De wat?

 

 

WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is op 1 januari 2021 in werking getreden. De WHOA biedt middels een ‘dwangakkoord’ perspectief voor bedrijven in financieel zwaar weer, maar kan ook in het belang van de schuldeisers zijn.
Met de WHOA kan een faillissement worden voorkomen als de rechtbank een voor alle schuldeisers bindende herstructurering van de schulden afdwingt. Het homologatieakkoord. Voor intreding van de WHOA moesten alle schuldeisers akkoord gaan. Vanaf 2021 bepaalt de rechtbank dat de regeling voor alle schuldeisers geldt, akkoord of niet. Omdat hiermee een faillissement kan worden voorkomen is de WHOA ook voor schuldeisers van belang. Zij krijgen nu immers vermoedelijk een hoger bedrag dan bij een faillissement.

Als de onderneming afstevent op een toestand waarin de schuldeisers niet meer betaald kunnen gaan worden, kan de WHOA uitkomst bieden. Op verzoek van de ondernemer, schuldeisers of andere belanghebbenden benoemt de rechtbank een herstructureringsdeskundige die een schuldakkoord voorbereidt en aan de betrokkenen voorlegt.

Wurgcontract

Niet zelden ligt de oorzaak van de problemen in één allesbeheersende overeenkomst die het voortbestaan van de onderneming ernstig bedreigt. Dat kan bijvoorbeeld een huur- of inkoopcontract zijn. Als de onderneming in de kern gezond is maar vanwege dit contract niet kan overleven kan de WHOA ook hier uitkomst bieden en een faillissement voorkomen. Het contract kan dan gedwongen worden aangepast eventueel tegen een schadevergoeding voor de contractspartij.

Timing

Qua timing komt de WHOA op het juiste moment. Dwarsliggende schuldeisers kunnen zichzelf niet meer bevoordelen ten opzichte van de andere schuldeisers. De pijn wordt wat eerlijker verdeeld. Op naar het nieuwe positieve normaal!