Heb ik een inboedelverzekering nodig? Gepubliceerd: 6 oktober 2020

Met een inboedelverzekering verzeker je je privé spulletjes in om het huis tegen schade door over het algemeen brand, inbraak, waterschade en nog wat genoemde ‘evenementen’.

Wat is inboedel?

Inboedel is grofweg alles wat je bij de verhuizing mee zou nemen. Dus wel het losse tapijt, maar niet de betegelde vloer. Wel de radiator op wieltjes, maar niet de radiator die op de wand is gemonteerd.
Het is niet altijd helemaal duidelijk waar inboedel over gaat in opstal. Daarom is het verstandig om de inboedel- en de opstalverzekering bij de zelfde verzekeraar af te sluiten. Dan sluiten de definities beter op elkaar aan.
Verzekeraars hebben de vrijheid om het begrip inboedel wat op te rekken. Denk daarbij aan tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken of de barbecue.

Appartement

Bewoners van een appartement hebben het gebouw meestal samen via de VVE verzekerd. Maar denk erom; dan is het casco appartement verzekerd. Niet de dure vloer, de interne verbouwing of de dure keuken. In het vakjargon noemen wij dit het zogenaamde huurdersbelang, terwijl je wel de eigenaar van het appartement bent. Op de betere inboedelverzekering kun je dit huurdersbelang meeverzekeren zodat je hier geen afzonderlijke opstalverzekering naast de VVE opstalverzekering hoeft af te sluiten.

Welke waarde?

Inboedelverzekeringen werken met nieuwwaarde. Daar is de premie op gebaseerd en de uitkering ook mits de dagwaarde minimaal 40% van deze nieuwwaarde is. Vrijwel iedereen onderschat de waarde van de inboedel. Doe maar eens een willekeurig kastje open, schat vooraf de nieuwwaarde van de inhoud en tel nieuwwaarde maar eens op. Altijd even schrikken.

Wat verzekert een inboedelverzekering?

De wat oudere inboedelverzekering dekt met name genoemde oorzaken zoals, brand, ontploffing, bliksem, waterschade, diefstal en vandalisme. De schade moet plotseling en onvoorzien zijn ontstaan. Dus doe de ramen dicht als het regent en onderhoudt je woning. De moderne inboedelverzekering dekt de ‘van buiten komende onheilen’ ten opzichte van het beschadigde voorwerp. Je laat een pot verf op het vloerkleed vallen. Beetje dom natuurlijk, maar daar zijn verzekeringen juist voor. Deze verzekeringen worden vaak ‘all risk’ genoemd, maar ze verzekeren zeker niet alle risico’s.

Wat verzekert een inboedelverzekering niet?

De inboedelverzekering verzekert wat gedekt is, tenzij het weer uitgesloten is. Het moet dus inboedel zijn. En de schade moet bijvoorbeeld door een van buiten komende oorzaak ten opzicht van het voorwerp zijn ontstaan en die oorzaak moet dan weer niet zijn uitgesloten. Uitgesloten zijn bijvoorbeeld; aardbeving of overstroming; normaal huishoudelijk gebruik (zoals krassen, barsten en vlekken); geleidelijk ontstane slijtage, veroudering of roest; opzet; ongedierte en nog wat andere oorzaken. Ook zijn sommige voorwerpen zoals kunst, elektronica, geld en sieraden meestal tot een beperkt bedrag verzekerd.

Heb ik een inboedelverzekering nodig?

 

Niet persé. Een student of een starter op de woningmarkt of een verhuurder van een appartement vult soms de woning met bijeengeraapte spulletjes. De totale investering blijft dan beperkt terwijl de premie van de inboedelverzekering over de nieuwwaarde wordt berekend. Ik vind dat je pas iets moet verzekeren als je de schade niet kunt of wil dragen. Maar voor maximaal een paar honderd euro per jaar kun je je inboedel van al gauw meer dan honderdduizend euro al goed verzekeren. Iedereen moet de afweging individueel maken.

Wilfred Mooij ffp