Wat is wijsheid als de rente gaat stijgen?

De rente is onlangs fors gestegen. Is dat een oprisping of zet het stijgen van de rente door?

 

In de maand april 2016 is de kapitaalmarktrente op de Nederlandse beurs gestegen van 0,19 naar 0,38%. Een stijging van slechts 0,2% of een verdubbeling van het tarief als u dat zo wilt lezen. Deze kapitaalmarktrente is een indicatie voor het inkooptarief van banken en andere geldverstrekkers. Wat zijn voor u de gevolgen als deze lijn zich doorzet en hoe kunt u daar nu op inspelen?

 

Bron: fd

Bron: fd

 

 

 

 

 

 

 

Economie

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal 2016 onverwacht sterk gegroeid. Dit gaat (nog) niet gepaard met sterke inflatie. De rente wordt door de ECB kunstmatig laag gehouden om de economie op gang te houden. Als de Europese economie beter gaat draaien val de reden om de rente laag te houden weg.

Rente

Daarnaast heeft President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank op 14 april in de Tweede Kamer over het ECB-beleid huizenkopers gewaarschuwd voor het risico van stijgende rente in de toekomst. Huizenkopers kunnen nu nog profiteren van de lage rente, maar moeten zich afvragen of ze de hypotheek nog kunnen betalen als de rente in de toekomst mogelijk twee keer zo hoog staat, aldus de bankpresident. Vanuit die visie is het wellicht verstandig uw hypotheekrente wat langer vast te zetten.

 

Woningmarkt

De huizenprijzen in Amsterdam zijn in een jaar tijd met ruim 20% gestegen. Nieuw aanbod droogt op en de vraag neemt verder toe. In Amsterdam staan momenteel ongeveer 2400 huizen te koop. Dat waren er in 2013 nog 8000. Landelijk zijn de huizenprijzen gemiddeld 5,5% hoger dan een jaar eerder.

 

Banken

Banken klagen over de te lage rente en krijgen nu gelijk van Danièle Nouy, hoofd bankentoezicht van de Europese Centrale Bank. Zij stelt dat de lage rente niet meer goed is voor de financiële gezondheid van commerciële banken. Zij ziet dus vanuit dit perspectief liever een hogere rente in Europa.

Obligatie of obligatiebeleggingsfonds

Obligatiebeleggingen hebben de laatste decennia een hoog rendement gemaakt. Dit komt omdat bestaande obligaties bij een dalende rente in waarde stijgen. Maar andersom geldt dit ook. Bij de stijgende rente zullen de obligatiekoersen juist gaan dalen. Obligaties lijken veilig en waren dat ook tot op heden omdat de rente steeds maar verder daalde.

Bezitters van een obligatie hoeven zich minder zorgen te maken omdat een obligatie uiteindelijk de einddatum bereikt en dan wordt het geleende bedrag terugbetaald en speelt de koers geen rol meer. Bij een obligatiefonds ligt dat duidelijk anders omdat zo’n fonds geen einddatum kent. Een obligatiefonds biedt weinig zekerheid als de rente stijgt.

Welke afwegingen kunt u maken als de rente gaat stijgen?

 

Tip 1)

Sluit uw hypotheek over tegen de vlijmscherpe tarieven uit de huidige markt. Momenteel kunnen wij u hypotheekrentetarieven bieden vanaf 1,65% 10 jaar vast of 2,25% 20 jaar vast. Ongetwijfeld betaalt u een forse boete bij het oversluiten, maar hoe snel verdient u die terug?

Met een beetje geluk heeft u nog een offerte tegen de oude rente en betaalt u de boete bij de notaris tegen de nieuwe hogere rente (lagere boete).

Bel Willem Jan Vos (0651210495) voor een vrijblijvende afspraak met één van onze 5 hypotheekadviseurs of mail willemjan.vos@geijselkroon.nl

 

Tip 2)

Als u overweegt uw huis te verkopen, profiteer dan van de heersende schaarste in de markt. Juist als de hypotheekrente dreigt te stijgen worden kopers nog onrustiger omdat zij nog willen toeslaan tegen de oude hypotheekrente. Zorg dan dat uw huis in ieder geval vast in de verkoop staat.

Onze makelaar Bernard Geijsel neemt vrijblijvend de mogelijkheden met u door. U kunt hem bereiken op 0611430045 of

mail hem even: Bernard.geijsel@geijselkroon.nl

 

Tip 3)

Zet uw spaargeld op een variabele internetspaarrekening. Momenteel bevelen wij de spaarrekening van de Nederlandse verzekeraar Nationale-Nederlanden aan. De rente is ongeveer de hoogste van Nederland en dat is geen tijdelijk actietarief. NN is één van de veiligste bedrijven in Nederland en valt bovendien onder de depositogarantieregeling.

Klik hier voor meer informatie:

 

Tip 4)

 

Kom eens een bak koffie bij ons drinken. Dan scannen wij even in het kort uw financiële situatie en verzekeringen. Het eerste gesprek is altijd gratis en vaak voldoende voor uw inzicht. Vrijwel altijd realiseren wij voor u een forse besparing op uw totale verzekeringspakket.

 

Tip 5)

 

Breng al uw verzekeringen onder bij 1 bonafide contactpersoon. Dan heeft u samen het overzicht en betaalt u niet teveel en bovendien verkleint u de kans op hiaten in het pakket. Uiteraard zijn wij dan graag uw loket. Maar dat bent u niet verplicht.

 

Wilfred Mooij ffp