Met een ton inkomen op 3-hoog wonen

Als je een ton per jaar verdient kun je op 3 hoog in Amsterdam West kopen, maar dan mag je geen studieschuld hebben.

Anno 2021 word je uitgelachen als je denkt af te dingen op de vraagprijs van een te koop staande woning. Het is gebruikelijk om boven de vraagprijs te bieden. Zelfs als die vraagprijs al achterlijk hoog is.

 

Van de Nederlandse werknemers verdient momenteel 80% minder van € 40.000,= per jaar, maar als je op 3-hoog in Amsterdam wil kopen zonder eigen geld moet je gewoon even € 100.000,= per jaar verdienen. Als je dan geen eigen geld hebt wordt je gedwongen om te verzwijgen dat je nog een openstaande studieschuld hebt. Dat lijkt handig maar dit is gewoon keiharde hypotheekfraude. Als je daarvoor tekent pleeg je dus valsheid in geschrifte en dat is conform artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht een misdrijf. Bij ontdekking kan dat je dus je baan kosten want dan heb je een strafblad en dan verdien je dus ook geen ton meer.

 

Je kunt natuurlijk ook net doen alsof je samen gaat wonen met een vriend of vriendin. Een soort schijnrelatie dus. Afhankelijk van welke handtekening je zet is dat wellicht niet strafbare valsheid in geschrifte, maar het is natuurlijk wel een bron van toekomstige conflicten als elkaars wegen zich gaan scheiden. Wat doe je straks met de overwaarde of de onderwaarde als één van de twee wil verhuizen?

Dan moet de achterblijver de verlater uitkopen of geld toe krijgen, maar die verlater wil natuurlijk een ander huis gaan kopen en wil van de hoofdelijke schuld af. Herrie in de tent.

 

De geldverstrekkers worden nu al gek van de compliance regeltjes. Straks moeten ze ook nog tandenborstels gaan tellen om te kijken of de vermeende relaties wel ‘echt’ zijn.

 

Mark my words; het toekomstige financiële schandaal worden de zielenpoten die straks met enorme schulden steen en been klagen dat de banken nu een lening hebben verstrekt terwijl die banken hadden kunnen vermoeden dat het geen ‘echte’ samenwoners betrof.

Deze groep kopers kan niet tegen de stijgende huizenprijzen aan sparen. Ze sparen in één jaar € 10.000,= om er vervolgens achter te komen dat de beoogde woning in dat jaar veel meer dan € 10.000,= in waarde is gestegen. Zij sparen als het ware achteruit. Het is dan ook niet gek dat zij bang zijn om de boot te missen.

 

Daar waar een gemiddelde koopprijs voor een woning 25 jaar geleden nog 5 keer het modale inkomen was is dat nu 10 keer het modale inkomen. Ergens gaat er dus iets mis.

 

Binnenkort zullen de overheden vermoedelijk de steunmaatregelen van de economie afbouwen. Mogelijk gaat de rente dan omhoog. Als de hypotheekrente van 1 % naar 2 % stijgt is dat dus het dubbele van de rente van vandaag.

Don’t shoot the messenger please.

 

Wilfred Mooij cfp