Zet de rentestijging door of niet?

 

In de afgelopen week is de kapitaalmarktrente op de Nederlandse beurs gestegen van min 0,6% naar 0,06% (18 maart 2020). Een stijging van ruim een halve procent. Deze kapitaalmarktrente is een indicatie voor het inkooptarief van banken en andere geldverstrekkers. Wat zijn voor u de gevolgen als deze lijn zich doorzet en hoe kunt u daar nu op inspelen?

Bron: FD

 

Economie

De economie in de eurozone is sterk gegroeid maar komt abrupt tot stilstand. De rente wordt door de ECB (nog en weer ) kunstmatig laag gehouden om de economie op gang te houden. Als de Europese economie zelfstandig blijft draaien valt de reden om de rente laag te houden weg.

Wereldwijd worden er ongekende maatregelen genomen om de klap op te vangen, maar beleggers lijken dit (nog) niet te willen zien. De onzekerheid is zelden zo groot geweest als nu. Als klap op de vuurpijl is de olieprijs ingestort vanwege vraaguitval en een enorme prijsoorlog.

 

Rente

President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank heeft in het verleden weleens gewaarschuwd voor het risico van stijgende rente in de toekomst. Huizenkopers kunnen nu nog profiteren van de lage rente, maar moeten zich afvragen of ze de hypotheek nog kunnen betalen als de rente in de toekomst mogelijk vele malen hoger is.

Vanuit die visie is het wellicht een overweging om uw hypotheekrente nu wat langer vast te zetten. Ik heb geen glazen bol en kan u dus echt niet vertellen wat de rente in de toekomst gaat doen. Ik weet maar één ding zeker en dat is dat niemand dat zeker weet. Ook als zij bij u wel die indruk willen wekken.

U kiest voor zekerheid of u neemt wat meer risico. Of u laat het zo.

Woningmarkt

De huizenprijzen in Amsterdam zijn flink gestegen. Nieuw aanbod droogt op en de vraag neemt verder toe. Als onder meer vanwege de corona crisis het consumentenvertrouwen afneemt, zullen consumenten terughoudender worden met het kopen van een huis.

 

Obligatie of obligatiebeleggingsfonds

Obligatiebeleggingen hebben de laatste decennia een hoog rendement gemaakt. Dit komt omdat bestaande obligaties bij een dalende rente in waarde stijgen. Maar andersom geldt dit ook. Bij de stijgende rente zullen de obligatiekoersen juist gaan dalen. Obligaties lijken veilig en waren dat ook tot op heden omdat de rente steeds maar verder daalde.

Bezitters van een obligatie (dat is iets anders dan een obligatiebeleggingsfonds) hoeven zich minder zorgen te maken omdat een obligatie uiteindelijk de einddatum bereikt en dan wordt het geleende bedrag terugbetaald en speelt de koers geen rol meer. Bij een obligatiefonds ligt dat duidelijk anders omdat zo’n fonds geen einddatum kent. Een obligatiefonds biedt weinig zekerheid als de rente stijgt.

 

Welke afwegingen kunt u maken als de rente gaat stijgen?

Tip 1)

Sluit uw hypotheek over tegen de vlijmscherpe tarieven uit de huidige markt. Momenteel kunnen wij u hypotheekrentetarieven bieden vanaf ongeveer 1% 10 jaar vast. Ongetwijfeld betaalt u een forse boete bij het oversluiten, maar hoe snel verdient u die terug?

Met een beetje geluk heeft u nog een offerte tegen de oude rente en betaalt u de boete bij de notaris tegen de nieuwe hogere rente (lagere boete).

Bel Willem Jan Vos (0651210495) voor een vrijblijvende (Skype?) afspraak met één van onze 5 hypotheekadviseurs of mail wilfred.mooij@geijselkroon.nl

Tip 2)

Als u overweegt uw huis te verkopen, profiteer dan nog van de heersende schaarste in de markt. Juist als de hypotheekrente dreigt te stijgen worden kopers nog onrustiger omdat zij nog willen toeslaan tegen de oude hypotheekrente. Zorg dan dat uw huis in ieder geval vast in de verkoop staat.

Onze makelaar Bernard Geijsel neemt vrijblijvend de mogelijkheden met u door. U kunt hem bereiken op 0611430045 of mail hem even: Bernard.geijsel@geijselkroon.nl

 

Tip 3)

Kom eens een bak koffie bij ons drinken, als dat straks weer kan of plan een digitale afspraak. Dan scannen wij in het kort uw financiële situatie en verzekeringen. Financiële Planning Light kost u slechts 245 euro*. Dan neemt één van onze gecertificeerd financiële planners vrijblijvend uw financiële situatie met u door. Binnen een paar uur krijgt u een totaal overzicht van uw financiële situatie.

 

Bel met Wilfred Mooij (0654640913) of mail wilfred.mooij@geijselkroon.nl

 

U krijgt er enorm veel rust voor terug en vrijwel altijd realiseren wij desgewenst voor u een forse besparing op uw totale verzekeringspakket.

*maximaal 3 uur