Is een rechtsbijstandsverzekering nodig? Gepubliceerd: 14 juli 2017

 

 

 

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een rechtsbijstandsverzekering. Vaak wordt deze polis nog verward met de aansprakelijkheidsverzekering. Maar als je rechtsbijstandsverzekeraar je zaak verliest kan het zo zijn dat je aansprakelijkheidsverzekering de door jou veroorzaakte schade betaalt.

 

De Consumentenbond heeft ze allemaal weer eens op een rijtje gezet. Uit haar onderzoek blijkt dat momenteel veel conflicten worden veroorzaakt door webwinkel aankopen. Dit is een nieuwe ontwikkeling die aantoont dat er wel degelijk ook nadelen zijn aan het online winkelen. Je kijkt nu ‘niemand meer in de ogen’ en dat heeft kennelijk wel degelijk een functie. Ik meen in mijn omgeving waar te nemen dat steeds meer consumenten de buurtwinkel en de kleine adviseur toch weer meer gaan waarderen.

 

 

Een rechtsbijstandsverzekering biedt pas dekking als het ergens over gaat. Meestal moet het belang groter dan 100 euro zijn. Dat is geen eigen risico maar een franchise. Bij een eigen risico is dit bedrag altijd voor eigen rekening en bij een franchise wordt de hele bedrag meegenomen als het de franchise ‘raakt’.

 

Hoewel een rechtsbijstandverzekering dus niet de schade vergoedt, keert ze die vaak toch wel uit als dat voor de verzekeraar voordeliger is dan het voeren van een kostbare procedure. Dat doet ze alleen als het volgens de verzekeraar een haalbare claim is en het belang dus de minimaal de franchise ‘raakt. ‘

 

In de praktijk is het grote verschil tussen de advocaat en de verzekeraar de gretigheid om in de zaak te duiken. Dat is ook logisch te verklaren omdat een claim voor de rechtsbijstandsverzekeraar een kostenpost en voor de advocaat een verdienkans is. De verzekeraar zal vaak later, soms laks, reageren en de advocaat springt en bovenop en werkt zeer gedreven en secuur. Maar wel per uur!

 

De ontwikkeling van de rechtsbijstandsverzekering is een spiegel van de maatschappelijke ontwikkelingen. Veel arbeidsconflicten tijdens de crisis, veel woekerpolissen, daarna de vrije advocaatkeuze en nu wordt de Europa- en soms Benelux- dekking van belang omdat veel webwinkels in het Verre Oosten zijn gevestigd.

 

 

Wat ook nieuw is, is de modulaire opbouw van de nieuwste polissen. Tot voor kort moest je steeds eerst verkeer en consumentendekking kiezen, nu kun je de modules los van elkaar verzekeren.

 

De rechtsbijstandsverzekering is een luxe verzekering die niet strikt noodzakelijk is. De premie is voor een directeur is niet hoger dan die voor Jan de arbeider, dus voor die big spender relatief goedkoper. Bijkomend voordeel is dat alleen al het wapperen met de rechtsbijstandverzekering vaak voldoende blijkt om het conflictje op te lossen. Dus toch wel handig, wat mij betreft.

 

 

Wilfred Mooij ffp