Lemonade is (nog) geen bedreiging voor de verzekeringsmarkt Gepubliceerd: 7 december 2020

 

Gaat de Amerikaanse internetverzekeraar Lemonade de Nederlandse markt op zijn kop zetten? Ik denk van (nog) niet. Lemonade is duur en vaag in de omschrijving van de dekking.

Lemonade is een snel groeiende internetverzekeraar en wil nu de Nederlandse markt veroveren. Zoals veel fintechs probeert zij met Jip en Janneke taal zieltjes te winnen. Via de gelikte internetmodule ben je binnen een paar minuten verzekerd. Het ziet er fantastisch uit.

 

Maar het indienen van een schadeclaim is het moment van de waarheid. Dan blijkt pas of je goed verzekerd was en of je goed (online of niet) geadviseerd bent. Ik heb dus maar even een offerte opgevraagd.

Wat mij meteen opvalt is het verzekerde bedrag. Anno 2021 hebben de meeste particulieren een zogenaamde ‘garantie tegen onderverzekering’ op hun huis en inboedel. Ook hebben de moderne verzekeringen een dekking tegen alle van ‘buiten komende’ onheilen. Met van buiten komende onheilen wordt afgestapt van de verouderde limitatieve dekking. Alle schade oorzaken die ten opzichte van het beschadigde goed van buiten komen zijn dan gedekt. En niet meer de discussiegevoelige opsomming, zoals brand, ontploffing, bliksem, diefstal en waterschade. De betere inboedelverzekering dekt dus de hele waarde tegen bijna alle onvoorziene schade. Lemonade heeft geen garantie tegen onderverzekering.

Lemonade biedt standaard een dekking van € 50.000,= voor de inboedel maar ook nog eens een beperking tot € 5.000,= per object. In verzekeringsjargon is dit een premier risque dekking.

Om het werkbaar en betaalbaar te houden zijn bij bij ‘alle van buiten komende onheilen dekking’ gebreken en voorzienbare schade niet verzekerd en is mobiele elektronica uitgesloten. Maar de schade aan de tafel omdat de lamp daar op is gevallen is bijvoorbeeld wel verzekerd. En bij een uitslaande brand kan de betere particulier een schadevergoeding van zomaar honderdduizenden euro’s tegemoet zien. Tel voor de grap maar de nieuwwaarde van je spulletjes eens op als je de inhoud van een willekeurig kastje opendoet.

Om objectief ergens van uit te gaan heb ik voor mijzelf even, buiten Geijsel Kroon om, een offerte inboedelverzekering op de website van ASR gemaakt. Voor 18,68 per maand krijg ik in Amsterdam met mijn hele gezin een all-risk inboedeldekking met garantie tegen onderverzekering. Het eigen risico is € 100,=. Er zijn wel maximale bedragen voor o. a. geld ( € 500,= ), sieraden (€ 6.000,=) en bijzondere bezittingen ( € 15.000,=).

Dan Lemonade.
Dit is de ALLRISK + ANTI-DIEFSTAL
Ons meest all-inclusive pakket! Dit pakket omvat zowel ons anti-diefstalpakket als dekking voor onopzettelijke schade aan je spullen (met uitzondering van mobiele elektronische apparaten).
Daarnaast is ook wettelijke aansprakelijkheid gedekt ( laten we zeggen 4 euro per maand premie) en lijken de fietsen ook te zijn verzekerd. (Ben benieuwd hoe lang ze dat volhouden in Amsterdam!).
Maar de premie voor een vergelijkbaar pakket kost dus bij Lemonade maar liefst € 62,64 per maand. Huppakee!
Dit waren de appels met appels voor de betere particulier.

Ik draai het even om. Ik verzeker nu een alleenstaande in de Kinkerstraat nummer 50 te Amsterdam. Even kijken wat er gebeurt.
Premie bij ASR, basisdekking ,Brand, storm en natuur, diefstal, vandalisme en beroving, water en stoom, olie, rook en roet, Sieraden tot € 6.000, bijzondere bezittingen tot € 15.000, huurder- en eigenarenbelang tot € 6.000, € 100,= eigen risico. De premie bij ASR wordt € 6,69 per maand.
Het zelfde typ ik in bij Lemonade. Ik ben benieuwd.
De premie wordt € 14,09 per maand. Geen garantie tegen onderverzekering. Maar daar zit wel de aansprakelijkheidsverzekering bij in. Even checken wat die bij de ASR doet. € 4,19 per maand. Hmmm. Lemonade is nog steeds veel duurder dan ASR.
Maar eerlijk is eerlijk. Voor 3 euro per maand lijkt je diefstalrisico van je spulletjes buitenshuis wel verzekerd. Het staat er echt.

ANTI-DIEFSTAL
Of je nou thuis bent, in een café, of aan het chillen in Scheveningen, we dekken je als je spullen gestolen worden. Fietsen, laptops en mobieltjes zijn inbegrepen! 🚲 💻📱
€ 3,00/MND verzekerd bij Lemonade.

Het staat er echt. Het lijkt te mooi om waar te zijn. En nu loop ik al een tijdje mee. Inmiddels begrijp ik dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn het meestal ook zo is. Ik kan geen voorwaarden ontdekken anders dan dat ‘je fiets op slot moet staan’. Er staat ook nergens wat voor slot.

Dus Amsterdammers, gauw allemaal je spulletjes voor een paar euro per maand bij Lemonade verzekeren. Dan billen bij elkaar als je spullen worden gejat. Dan de schade indienen en eens kijken hoe lang Lemonade deze dekking in stand houdt. Het klachteninstituut Kifid mag wel vast wat extra mensen gaan aannemen en ik adviseer de AFM om even wat printscreens te maken. Maar het staat er echt.

 

Conclusie

Lemonade betreedt via een volmachtbedrijf de Nederlandse markt en ik wens ze veel sterkte. Met de reguliere inboedelverzekering kunnen zij in het geheel niet concurreren, Maar ongetwijfeld zullen een aan aantal online bezoekers slecht lezen en zich binnen 1 minuut voor veel geld matig verzekeren. Moeten ze zelf weten. Zij denken dat zij slim zijn. Maar Lemonade gaat enorme spijt krijgen van de diefstaldekking voor 3 euro per maand. Dan kan Lemonade zij twee dingen doen. Of Lemonade neemt het verlies en betaalt zonder mopperen uit, maar dat houden ze echt niet lang vol. Of zij proberen onder de claims uit te komen en moeten de klachtenregen zien te hanteren. Ik wens ze veel wijsheid en sterkte.

Wilfred Mooij ffp
Geijsel Kroon