Nu nog een huis kopen of nu verkopen? Gepubliceerd: 18 augustus 2021

 

Tja

 

Je zult toch ergens moeten wonen, maar je moet beleggen als het bloed door de straten loopt. Twee open deuren die tegen over elkaar open staan.

 

Wat is wijsheid?

De rente is in 600 jaar nog niet zo laag geweest als nu. Daarom is kopen nu goedkoper dan huren. Maar wat als je nu op het randje van je leencapaciteit een huis koopt en de rente gaat over 10 jaar van 1 % naar bijvoorbeeld 6 %? Dan is de inflatie die nu tijdelijk lijkt, naar boven doorgeschoten. Dan zitten wij mogelijk middenin de volgende crisis.

En achteraf zijn er altijd wel een paar wijsneuzen die ons dan proberen wijs te maken dat zij die crisis zagen aankomen. Ja,ja. Zij zagen zeker ook de inval in Koeweit aankomen en de aanslag op de Twin Towers en de corona crisis. Tuurlijk.

En als die crisis er straks is, dan worden wij ontslagen. En als wij zijn ontslagen en in financiële problemen komen kost die stress ons ons huwelijk. En dan verkopen wij ons huis. Ja, met duizenden anderen tegelijk met alle gevolgen voor de huizenprijs. Oeps. Dan is je enige zekerheid nog de hoogte van je hypotheekschuld.

Ok, dan verkoop ik nu mijn huis in deze gekte. Maar waar ga ik dan wonen? Huren of weer duur terugkopen? En als ik er dan over 10 jaar achter kom dat de huizen gewoon verder in waarde zijn gestegen? Ja, dan bel ik Wilfred Mooij en wrijf ik hem dit artikel onder zijn neus. Sluit dan maar aan, achter in de enorme rij.

 

Ik weet dat niemand het weet

Kortom, ik weet één ding zeker. En dat is dat ik het ook niet weet. En dat al die wijsneuzen op een verjaardag het ook niet weten. Maar dat is toch ook wel weer een soort van wijsheid. Toch?

Wilfred Mooij cfp