(On)verzekerd op reis Gepubliceerd: 21 maart 2017

 

 

Is het zinvol om voor ruim 100 euro per jaar een doorlopende reisverzekering af te sluiten? Soms niet en ik ga u uitleggen waarom.

 

Het hangt er vanaf of u vaak gaat, met wie u gaat, waar u naartoe gaat en wat u daar gaat doen en ook hoelang u vooraf boekt. Verzeker uitsluitend de risico’s die u niet zelf kunt dragen.

 

 

Als u als duidelijk herkenbare toerist naar een populair oord gaat staan de boefjes al in rij om uw persoonlijke spullen ongewenst in ontvangst te nemen. Maak foto’s van uw bagage, reispapieren en paspoort. Dek daarbij uw nummers af om te voorkomen dat ook uw identiteit wordt overgenomen. Mail die foto’s als bijlage naar uzelf zodat u wereldwijd altijd een back-up van papieren kunt raadplegen.

 

Als u meer dan 1 keer per jaar reist is een doorlopende annuleringsverzekering al snel lonend. Deze dekt het annuleren of afbreken van uw reis door heel wat onvoorziene omstandigheden bij u of uw directe naasten. Vink dan natuurlijk niet ook bij het reisbureau de annuleringsverzekering aan, dan bent u dubbel verzekerd, maar er wordt natuurlijk niet dubbel uitgekeerd.

 

Het verzekeren van contant geld vind ik tegenwoordig zinloos. Het maakt uw reisverzekering onnodig duur en de uitkering gaat meestal gepaard met een eigen risico en een beperkte verzekerde som. Niet doen.

 

Dit geldt ook voor de rubriek ongevallen. Dat kunt u desgewenst voor een paar tientjes per jaar beter voor uw hele gezin 365 dagen per jaar afdekken in plaats van alleen dat weekje Spanje.

 

Ook is het niet nodig om uw studerende kinderen apart te verzekeren als zij zonder u op reis of stage gaan. Zolang ze studeren zijn ze op uw polis verzekerd, ook als ze niet meer thuis wonen. Maar denk erom. Einde studie is einde dekking!

 

Betaal niet voor Werelddekking als u altijd in Europa blijft. En de meeste Noord Afrikaanse landen worden hier ook tot Europa gerekend.

 

Uw zorgverzekering vergoedt in het buitenland spoedeisende medische zorg, dus zelfs deze module is niet strikt noodzakelijk tenzij u naar Australië, Canada of de VS reist. Uw reisverzekering vergoedt weer wel uw eigen risico zorgverzekering als u dat in het buitenland moet benutten.

 

Een pechhulpverzekering geeft een veilig gevoel, maar dit gevoel is onterecht als uw auto 8 jaar of ouder is. Dan betaalt u wel premie, maar heeft u geen dekking. En bij een jonge auto heeft u deze dekking vaak vanuit de fabriek of importeur.

 

Jacqueline Aarts