Particuliere aansprakelijkheidsverzekering avp Gepubliceerd: 22 augustus 2016

Als u deze verzekering niet heeft bent u een kluns. Punt.

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een paar tientjes premie per jaar beschermt u uw eigen vermogen tegen onvoorziene claims die u, uw gezinsleden, huishoudelijke hulp of huisdieren hebben veroorzaakt.

Particulieren lopen in het dagelijks leven met kleine handelingen onbewust flinke risico’s. Voorbeelden genoeg:

-U loopt of fietst iemand omver

-Uw huisdieren of kinderen veroorzaken schade of letsel

-U doet iets of laat iets na waardoor u schade veroorzaakt

Het klinkt wellicht vreemd maar de avp betaalt slechts uit als u verwijtbaar (u moet wel aansprakelijk zijn) heeft gehandeld. Dus u moet verwijtbaar iets doms gedaan hebben waardoor schade of letsel is ontstaan. Als u op een bril gaat zitten die iemand op een stoel heeft gelegd, bent u niet aansprakelijk. Een stoel is om op te zitten. Opzet is wel uitgesloten, maar dan weer niet door jonge kinderen.

 

Tot zover het gemakkelijke, maar nu de kleinere lettertjes. Uitzonderingen daargelaten. U bent niet aansprakelijk voor schade aan uw eigen spullen, maar ook niet verzekerd voor voorwerpen van anderen die u structureel gebruikt (huur, lenen, u repareert iets voor iemand, etc)

Schade door of met motorrijtuigen (behalve tuingrasmaaiers en dergelijke) is altijd uitgesloten omdat hiervoor een wettelijke verzekeringsplicht geldt.

 

 

Hoedanigheid

Essentieel is in welke hoedanigheid u schade heeft veroorzaakt. U bent uitsluitend als particulier verzekerd. Op uw werk zal uw werkgever als eerste aansprakelijk worden gesteld. Dit gaat wel eens mis bij klussers. Zij handelen dan zakelijk maar zijn vaak onverzekerd. Hoe is het met uw aansprakelijkheid als een klusser bij u in huis verongelukt?

Uw uitwonend en studerende kinderen vallen onder uw AVP. Maar als zij met de studie stoppen, zijn ze dus ook niet meer bij u verzekerd!

Kortom een essentiële niet verplichte verzekering waarmee u uw zuur gespaarde centjes tegen onvoorziende aansprakelijkheid afschermt.

 

 

Wilfred Mooij ffp