Sluit geen reisverzekering af Gepubliceerd: 19 juli 2019

Een reisverzekering is zonde van je geld, je wordt toch niet ziek op vakantie. Toch?…………………….

Met een goede glazen bol (er staan er genoeg op Marktplaats) is het nemen van toekomstbeslissingen veel gemakkelijker. Kijk even of je ziek wordt, of je voortijdig overlijdt en ook meteen even hoelang je blijft leven. Wat dat laatste kan wel eens je grootste (financiële) probleem worden.
Terwijl ik deze tekst schrijf word ik (echt waar) gebeld door Bart, een relatie van Geijsel Kroon die onverwacht in Italië in het ziekenhuis is opgenomen. Shit, heeft hij een AOV? Waar loopt zijn ziektekostenverzekering? Heeft hij buitenlanddekking? Ligt hij in een kostbare kliniek? Wat voor reisverzekering heeft hij eigenlijk? En bij ons of ergens anders? Moet hij zijn reis afbreken en is dat dan verzekerd? Maar zijn medereizigers dan? En hoe komt zijn auto terug? Hij belt mij zo terug, want de dokters staan aan zijn bed en dat gaat uiteraard voor.

Ik weet dat hij in loondienst is en dat hij gelukkig middels de WIA is verzekerd. Maar ik weet ook dat hij fors meer verdient dan de loongrens van € 55.927,08. Voor het bedrag daarboven is hij niet verzekerd, tenzij hij of zijn werkgever daarvoor iets heeft geregeld. Dat is dan een WIA- excedentverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Hij zal toch wel levend terugkomen? Heeft hij een pensioenregeling met nabestaandenpensioen? Is het ANW hiaat verzekerd? Was het een ongeval? Is er iemand aansprakelijk? Legt hij alles wel goed vast en maakt hij foto’s?

 

Ah, hij belt alweer. Bart heeft trombose rondom zijn rechter knie en heeft daar natuurlijk te lang mee doorgelopen. Hij wordt opgenomen en krijgt bloedverdunners. Zijn bloed begon te koken omdat de dokters arrogant waren en uitsluitend Italiaans spraken. Hij vindt het een vooroorlogs ziekenhuis maar vindt het ziekenhuiseten geweldig. Bart weet niet waar hij verzekerd is en belt op mijn advies met het noodnummer dat op zijn zorgpasje staat. Daar kunnen ze alles van hem inzien en daarmee is zijn schade ook alvast gemeld. Hij mag niet autorijden van de dokter omdat er een kans is dat er een bloedpropje in zijn aderen schiet.
Bart wil zo snel als mogelijk weg uit dit ziekenhuis en terug naar Nederland. Heel vervelend voor Bart, voor mij eigenlijk wel prettig, want ik had geen inspiratie voor een artikeltje en Bart kennende komt het vast wel goed.

Wilfred Mooij ffp