Spaar bij je zorgverzekeraar Gepubliceerd: 19 november 2021

 

 

December is voor ons met onze eigen website ZorgverzekeringWijzer.nl de maand van de zorgverzekeringen. Maar 31 december is de datum van de Belastingdienst. Over het gemiddelde vermogen dat u dan heeft staan betaalt u Box 3 belasting. En daarnaast betalen echte spaarders tegenwoordig een negatieve rente over hun positieve saldo aan de bank. Dat probleem los ik een klein beetje voor u op.

U kunt nu nog een paar weken van zorgverzekering wisselen of uw huidige verzekering aanpassen. Als het u niet uitmaakt welke dokter in welk ziekenhuis u helpt kunt u prima voor een ‘natura’- zorgverzekering kiezen. U betaalt dan bijvoorbeeld bij het Zilveren Kruis 86 euro per maand per persoon voor de basisverzekering. Dat is per jaar ongeveer 1.032 euro. Zilveren Kruis is een prima en goedkope verzekering maar geeft u nauwelijks korting als u de rekening in één keer betaalt voor het hele jaar. Dat ligt bij een aantal andere verzekeraars wel anders.

Bijvoorbeeld Nationale-Nederlanden en ONVZ geven u maar liefst 2% extra korting als u niet per maand maar in één keer het hele jaar betaalt.

Deze verzekeraars lijken echter wat duurder, maar dat komt omdat u daar zelf uw dokter en zelf uw ziekenhuis mag kiezen. En sommige mensen, waaronder ik, vinden dat heel belangrijk. Ik denk (en hoop) dat ik gezond ben maar als ik wat mankeer, dan wil ik de best beschikbare arts. En daar betaal ik graag iets meer voor.

En als je denkt dat je gezond bent en weinig zorgkosten gaat maken, dan kun je overwegen om het verplichte eigen risico vrijwillig met 500 euro te verhogen naar 885 euro per jaar. Daar krijg je dan ongeveer 250 euro premiekorting voor, dus de gok is slechts het verschil van die andere 250 euro.

U betaalt dan bij zowel Nationale-Nederlanden als ONVZ (inclusief onze kortingen) net iets minder van 1.300 euro per jaar. Als u dat dan voor 1 januari 2022 betaalt staat het bij de jaarwisseling niet op uw bankrekening, dus scheelt dat ook weer een beetje Box 3 heffing en negatieve rente bij de bank.

 

Wie het kleine niet eert………….

Ik wens u alvast fijne dagen en een heel gezond 2022.

 

Wilfred Mooij cfp