Waarom niet overstappen van tijdelijke naar eeuwigdurende erfpacht Gepubliceerd: 4 november 2019

Er is een groot verschil tussen tijdelijke voortdurende erfpacht en eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam.

 

Beide contracten gelden in beginsel voor onbeperkte tijd, maar bij eeuwigdurende erfpacht wordt nooit meer naar de actuele grondwaarde gekeken terwijl dat bij voortdurende oftewel tijdelijke erfpacht aan het einde van ieder tijdvak wel gebeurt. Meestal wordt de nieuwe erfpachtcanon dan een veelvoud van het huidige bedrag.

 

Amsterdammers kunnen nu nog met een flinke korting opteren voor het vastleggen van hun grondwaarde. Meestal is dit een verstandige keuze. Jammer dat het momenteel nog weinig invloed heeft op de marktwaarde. Wellicht dat de huizenmarkt het verschil tussen eigen grond, tijdelijke- en eeuwigdurende erfpacht in de toekomst wat beter waardeert.

 

Verschillende economen verwachten dat wij in het zogenaamde ‘Japan scenario’ belanden. Daarmee bedoelen wij dat wij in de eurozone een langdurige periode van lage inflatie (geldontwaarding) of zelfs deflatie tegemoet treden. Dat is goed nieuws voor de huizenbezitters met een tijdelijk erfpacht contract die jaarlijks een korting krijgen van 1% op de inflatiecorrectie van het contract. Zelfs als daarmee de jaarlijkse betaling gaat dalen.

Het grote verschil tussen de tijdelijke en eeuwigdurende erfpachtcontracten is dat u deze korting van 1 % bij eeuwigdurende erfpacht niet meer krijgt.

 

Daarnaast is vastgelegd dat uw jaarlijkse erfpachtcanon niet mag dalen. Dus bij deflatie gaat uw bedrag toch niet omlaag.

 

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar is zeker niet uit te sluiten en in Japan bovendien werkelijkheid.

Ingewikkeld?

Voor 95 euro per uur ben ik, zonder enige verdere verplichting uw sparringpartner. Ik ga u helpen om zelf te beslissen. Iedere situatie is anders. Afspraak kan bij u thuis in Amsterdam of bij ons op kantoor, Hoger Einde Noord 31 Ouderkerk aan de Amstel, plaatsvinden. Mail mij of bel mij rechtstreeks op 0654640913 (voor een afspraak, niet voor advies) 

 

Erfpacht wel of niet afkopen?