Wat is het nut van een duur financieel plan? Gepubliceerd: 11 maart 2021

Financiële Planning Light

Wat is het nut van een duur financieel plan?

Dagelijks kijken mijn compagnon Marc en ik in onze glazen bol en voorspellen wij tot achter de komma nauwkeurig voor iemand de financiële toekomst.

Over een periode van 30 jaar kunnen wij met onze software tot 2 cijfers achter de komma nauwkeurig vertellen wat uw netto besteedbaar inkomen na pensionering is. Wij voorspellen ongeveer precies het rendement op uw beleggingen, de ontwikkeling van uw inkomsten, of u wordt ontslagen, of u gaat scheiden en wanneer, of u gezond blijft, of uw pensioenfonds gaat korten, wat uw aow-datum wordt en de hoogte van uw pensioeninkomen. Ook weten wij exact wat de belastingtarieven in de toekomst zijn.

Dat schrijven wij dan volledig geautomatiseerd voor u keurig in een rapport van 60 a4-tjes en dat kost u dan bijna 5.000 euro. Vervolgens hikt u aan tegen deze brij van aannames en legt u het even weg om ‘later’ te gaan bestuderen. U raadt het al, dat gaat u nooit meer doen. Zonde van uw geld en dat vinden wij ook.

Maar wij spreken ook regelmatig mensen die hun pensioendatum zien naderen en toch eens met ons over hun pensioen willen praten. Soms loopt iemand dan boos weg omdat wij vertellen dat diegene nog 5 jaar heeft om 1 miljoen euro te sparen ter reparatie van het pensioengat van 40.000 euro per jaar. Dat vinden wij ook niet leuk.

 

a4-tje

Wat wij wel graag doen is met u om de tafel gaan zitten met een blanco a4-tje. Dan schetsen wij samen met u en uw partner in 2 uurtjes grof uw financiële toekomst. En passent kijken wij met een schuin oog ook even naar uw verzekeringen. U betaalt ons 2 uurtjes en klaar is Kees. U begrijpt uw financiële situatie en heeft de risico’s en actiepunten op uw netvlies. Als u later twijfelt pakt u het a4-tje er even bij en komt weer tot rust. Leuker kunnen wij het niet maken, eenvoudiger wel.

Onze ervaring na 20 jaar financiële planning is dat u hier veel meer bij gebaat bent dat die theoretische invuloefening vol met aannames voor de toekomst. U kunt beter periodiek even kort met ons sparren dan geld verbranden aan een dure invuloefening.

Binnenkort zijn wij overigens geen ffp (Federatie Financieel planners) meer maar worden wij cfp (Certified Financial Planner) de geregistreerde titel van de internationale Financial Planning Standards Board. En toch houden wij het graag eenvoudig.

In uw belang.

 

Marc Roodenburg cfp en Wilfred Mooij cfp