Weekendje Londen nog steeds gedekt op reis- en zorgverzekering Europa Gepubliceerd: 6 januari 2021

 

Het zal je niet zijn ontgaan dat per 2021 het  Verenigd Koninkrijk (VK) een land buiten de EU is. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

De Europese regelgeving voor zorg in het VK is nu niet meer van toepassing. Maar heeft Brexit ook gevolgen voor de (zakelijke) reisverzekering?

Bij een reisverzekering kun je kiezen voor Europa of werelddekking.  Veel vakantiegangers beperken hun reizen tot landen rondom de Middellandse Zee of de Europese skigebieden. Dan is Europa dekking voldoende. Is dat nog voldoende nu het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaakt van de EU? Het weekendje Londen valt nog steeds onder de Europa dekking. De polisvoorwaarden hebben het meestal over de geografische Europa dekking en niet over een EU dekking. Meestal is de module werelddekking dus geen vereiste.

 

‘Op uw polisblad staat in welk gebied u verzekerd bent. Er zijn twee
mogelijkheden:
– Geldigheidsgebied: Wereld. Dan bent u verzekerd in de hele wereld;
– Geldigheidsgebied Europa. Dan bent u verzekerd in Europa, inclusief
de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira, Algerije, Egypte, Israël,
Libanon, Libië, Marokko, Syrië, Tunesië en heel Turkije. U bent in
andere landen in de wereld ook verzekerd tijdens trips van maximaal
48 uur.’

 

De zorgverzekering.

Op grond van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet mag je wereldwijd voor onvoorziene zorg uit het basispakket naar een zorgaanbieder gaan. Maximaal het Nederlandse tarief wordt dan vergoed. Dit is natuurlijk altijd ongecontracteerde zorg. De basisdekking van de zorgverzekering verzekert dus onvoorzien noodzakelijke medische kosten tegen het Nederlandse tarief, binnen en buiten de EU. Daar heeft de Brexit geen invloed op. Dat is goed geregeld. Maar ook hier krijg je toch te maken met de Brexit als je een beroep doet op je aanvullende zorgverzekering of op je reisverzekering.

De Europese ziekteverzekeringskaart (European Health Insurance Card,  EHIC pas)

De EHIC pas geldt in de EU landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen (EER) en Zwitserland en Australië, Noord-Macedonië (op basis van een verdrag). Maar het Verenigd Koninkrijk valt daar nu dus nog even buiten tot dat dit weer geregeld is. Je wordt met de pas in het buitenland in ieder geval makkelijker geholpen omdat de zorgverlener meer zekerheid heeft dat de rekening wordt betaald. Soms is dat een voorschot en moet je het bij terugkomst in Nederland uiteindelijk zelf terugbetalen.

 

De EHIC geeft recht op zorg volgens  de voorwaarden van het wettelijke ziektekostenstelsel van het land waar de verzekerde verblijft, dus niet in privé-klinieken of -ziekenhuizen. De EHIC is geen alternatieve reisverzekering. De pas is bedoeld voor onvoorziene zorgkosten. Daar valt geplande zorg en vervoer niet onder.

 

Oh ja, maar wel met de trein hè?