Woekerpolis punt EU Gepubliceerd: 9 maart 2018

 

We zijn weer terug bij af. De verzekeraars staan voor straf nog in de hoek vanwege de woekerpolisaffaire, maar hebben inmiddels beterschap beloofd. Ze willen en zullen u voortaan geen mooie rendementen meer voorspiegelen. Want dan zijn ze in overtreding en riskeren ze een forse boete van de AFM.

Mijn moeder is ook weer aan het beleggen en vraagt aan mij hoe ze kan zien welke aandelen ze inmiddels heeft. Net als 15 jaar geleden, toen ze World Online kocht. Mijn lieve moeder luidt wat mij betreft de bel voor de laatste ronde.

Verzekeraars profiteerden rondom de jaarwisseling van de gretigheid van de onervaren particuliere beleggers door ze 7 miljoen spaarverzekeringen te verkopen waarbij de rendementsprognoses waren gebaseerd op de voorliggende fantastische beursjaren. Net als nu. De beurs lijkt maar niet omlaag te willen en de laatste 5 jaar is de Dow Jones Index gestegen van 14.000 naar nu ongeveer 25.000 punten. Een loterij zonder nieten, het kan alleen nog maar verder omhoog. Toch?

Dit is bij uitstek het moment voor aanbieders van financiële producten om u van alles aan te smeren. Ze laten u het rendement van de laatste 5 jaar (12 %) zien en suggereren dan dat wanneer het tegenvalt u nog steeds een mooi rendement maakt. Loopt u nog steeds helemaal binnen. Toch?

Dat willen we met z’n allen nooit meer meemaken en daarom is het goed dat het toezicht op het gedrag van de aanbieders is geprofessionaliseerd. In Nederland hebben we onze eigen oude vertrouwde AFM die voor u en mij een oogje in het zeil houdt. Maar ook een politieagent is het niet altijd met de regeltjes eens. Want de Europese regeltjes zeggen nu juist dat de aanbieders moeten offreren op basis van het rendement van de laatste 5 jaar. En dat is nou juist wat we niet meer willen en waarvoor Brussel regeltjes heeft gemaakt die ons moeten beschermen tegen die banken en verzekeraars.

Die nieuwe regeltjes verplichten (jawel!) de aanbieders van beleggingsproducten nu om zelfs in het pessimistische scenario u een rendement van niet minder dan maar liefst 8 % voor te spiegelen.

En juist die regeltjes, die in 2018 zijn ingegaan, dwingen de aanbieders u weer te foppen. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn en ik ben er van overtuigd dat de aanbieders hun lesje hebben geleerd en dit ook echt niet nog een keer over zich willen afroepen. De AFM is het daar zelfs mee eens. Maar het MOET van de EU. Maar moet het ook van U?

Wilfred Mooij ffp