Een woninginbraak is iets heel anders dan een insluiping

Bij een woninginbraak is men uw woning binnengekomen door middel van braak. Meestal het forceren van een deur of raam.

Bij een insluiping is men, de naam zegt het al, stiekem naar binnen geslopen.

Inbraak is bijna bij iedere inboedelverzekering gedekt, maar insluiping vaak niet. Wij menen te constateren dat steeds meer verzekeraars dit langzaam maar zeker uit de dekking hebben gesleuteld.

De zomer komt er weer aan. 90% van de inbraken wordt door gelegenheidsdieven gepleegd. Niet dat het ze overkomt hoor, maar eigenlijk bieden wij hen een mooie gelegenheid omdat we met het mooie weer in aantocht de schuifpui of een raam open laten staan. En als wij even naar boven lopen om de was uit de machine te halen of de telefoon gaat, sluiten wij natuurlijk niet eerst dat raam. En onze ‘vrienden’ weten dat ook en slenteren door de wijk om de gelegenheid af te wachten die wij hen onbedoeld bieden.

Na de insluiping zijn we stomverbaasd, want we ‘waren maar 1 minuutje boven’.

Een variant op de insluiping is de inklimming. U zet de kliko klaar tegen het schuurtje. De inbreker stapt er dankbaar op en stapt via het schuurtje in de dakgoot en via de dakgoot in het opstaande raam van de slaapkamer waar lekker veilig uw juwelen in het kastje naast het bed liggen. Na de inbraak denkt u vast dat het een ‘bekende’ was want ze ‘wisten’ precies waar uw juwelen lagen.

Ook een mooie is de zogenaamde flippermethode waarbij met een plastic bankpasje of zo iets de schoot van uw slot naar binnen wordt gedrukt en hoppa de deur is open. Zonder braaksporen!

En als oud politieman kan ik u uit eigen waarneming nog veel meer maniertjes om binnen te komen laten lezen. Kijk maar eens op YouTube, het is zo gepiept hoor, ook bij u. En onderschat ook de emotionele ellende niet nadat vreemden (of ‘bekenden’ zo u wilt) ongewild tussen uw onderbroeken hebben kunnen snuffelen. Dat wil niemand meemaken.

En dan de kleine lettertjes van de inboedelverzekering. De ene inboedelverzekering is echt de andere niet hoor. Een betere verzekeraar schrijft dat ‘diefstal is gedekt’ en onder vooraf duidelijk genoemde omstandigheden soms is uitgesloten. Maar een andere verzekeraar schrijft bijvoorbeeld dat diefstal zonder duidelijk braaksporen is uitgesloten. Met andere woorden; insluiping, inklimming en de flippermethode is hier niet verzekerd.

Wilfred Mooij ffp