De installateur die denkt dat hij verzekerd is

 

Ieder zijn vak.

 

De gemiddelde installateur is een vakbekwame keiharde werker. Hij is niet te beroerd om, nu hij er toch eenmaal is, ook wat extra werk mee te pakken. En juist daar gaat het mis.

 

Een beetje ondernemer heeft een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB). Daarin staat zijn hoedanigheid vermeld. En die moet juist zijn. Voorbeelden genoeg. De elektricien die een alarminstallatie verkoopt, de loodgieter die even dat kleine stukje dak repareert. Of de installateur die goederen gaat vervoeren omdat hij toch die kant op rijdt.

 

Vaak zien wij op het aanvraagformulier vermeld staan dat er geen personeel is. Jaren later ontstaat er een forse schade tijdens de vakantieperiode door een tijdelijk personeelslid of een stagiair. Het werkmaterieel dat uitgeleend of verhuurd wordt. Dit wordt beschadigd, gestolen of raakt bij een vervelend ongeval betrokken. U was op vakantie dus uw collega leende die handige kraan even. Maar die viel om.

 

Werkmaterieel dat zichzelf kan verplaatsen is meestal een motorrijtuig. Laat dekking door of met motorrijtuigen nou één van de uitsluitingen op die AVB zijn. En als dat werkmaterieel dan al verzekerd wordt zijn er meestal twee versies. De goedkope en de iets uitgebreidere. U raadt het al, alleen die uitgebreidere heeft WAM (Wettelijke Motorrijtuigen Aansprakelijkheid) dekking.

 

Wil ik u angst aanpraten? Ja, eigenlijk wel.

 

U bent vakbekwaam en maakt weinig fouten. Maar het risico neemt enorm toe zodra u zich buiten uw dagelijkse werkzaamheden, waarin u zo bent getraind, begeeft. Hoe verleidelijk het ook is. Kijk daar ontzettend mee uit. Want de advocaat van de tegenpartij heeft echt geen boodschap aan die goede sfeer op de bouwplaats. En die sympathieke verzekeringsadviseur (ze bestaan) gaat die schade echt niet uit zijn eigen zak betalen hoor.

 

Dus neem nu toch echt eens de tijd en pak die map waarin onze post van de laatste 5 jaar zit en kijk (samen met ons) of die dure premies zijn afgestemd op de feitelijk situatie. Anders is het zonde van het geld. En daar is niemand bij gebaat. Daar werkt u veel te hard voor.

 

 

Wilfred Mooij ffp