» Waarom een Aansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluiten?Kleine zelfstandige loopt grote risico's

U hebt eindelijk de stap genomen. U wordt ZZP’er. U hebt misschien al een leuke opdracht binnengehaald en uw visitekaartjes zijn gedrukt. Maar hoe zit het met uw verzekeringen. Alles wat u doet als ZZP’er komt voor uw eigen rekening en risico. Het is dan ook goed om even stil te staan bij de verschillende verzekeringen waar u als eigen ondernemer niet zonder kan. In dit artikel bespreken wij de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers.

 

Wat is gedekt onder een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers?

Een aansprakelijkheidsverzekering ZZP dekt de schade die u tijdens uw werkzaamheden toebrengt aan een ander en u wordt hiervoor aansprakelijk gesteld. Dit geldt voor zowel de schade aan andermans spullen als letselschade.

 

Voorbeeld: U bent werkzaam als tegelzetter en u bent een tuin aan het betegelen. Uw klant heeft geen achterom dus alle tegels moeten door het huis naar de tuin. Tijdens het verplaatsen van de tegels valt er een tegel op de marmeren vloer met schade als gevolg. De schade loopt in de duizenden euro’s. Zonder een aansprakelijkheidsverzekering draait u zelf op voor de financiële gevolgen van deze schade.

 

Voorbeeld: U bent glazenwasser en terwijl u de ramen lapt, valt uw emmer naar beneden. Een voetganger wordt geraakt door deze emmer en raakt hierbij gewond.

 

TIP: Heeft u een adviserend beroep dan is het nuttig als u naast een aansprakelijkheidsverzekering ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekerking afsluit.

 

Wat is er niet gedekt?

 

Hoedanigheid: Een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers is alleen van toepassing op uw werkzaamheden als ZZP’er. Als u personeel in dienst heeft, bent u geen ZZP’er en dient u ook een dekkings voor werknemers af te sluiten.

 

Schade veroorzaakt tijdens het uitoefenen van uw beroep is niet gedekt op uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Daarnaast valt alleen de schade veroorzaakt in de door u uitgeoefende beroepsgroep onder de dekking.

 

Voorbeeld: U hebt een aansprakelijkheidsverzekering voor uw werkzaamheden als fietsenmaker afgesloten maar na enkele jaren gaat u werken als automonteur. U dient dan uw verzekeraar in te lichten over de wijziging van beroep. Dit komt omdat elke beroepsgroep zijn eigen risico’s met zich meebrengt.

 

TIP: Informeer altijd uw adviseur als er iets wijzigt in uw zakelijke sfeer omdat dit gevolgen kan hebben voor de dekking.

 

Motorvoertuigen: De schade die u veroorzaakt met uw motorvoertuig is ook niet gedekt. Hier dient u een zakelijke motorvoertuigen verzekering voor af te sluiten.

 

TIP: Wilt u weten wat u premie is voor uw zakelijke autoverzekering? Bereken dan snel uw premie.

 

Opzet: Schade die u opzettelijk veroorzaakt is niet gedekt. Als u expres iemands spullen kapot maakt bent u daar weliswaar aansprakelijk voor maar het valt niet onder de dekking.

 

Vermogensschade: Vermogensschade is niet gedekt. Vermogensschade is wanneer er sprake is van verlies of gemiste inkomsten. Het gaat dan kortgezegd puur om geld, er is niets beschdigd. Dit is nooit gedekt.

 

Voorbeeld: U bent webbeheerder en heeft voor uw opdrachtgever zijn webwinkel in beheer. Doordat u een verkeerde update heeft uitgevoerd is zijn webwinkel al 2 dagen niet te bereiken voor consumenten. De misgelopen omzet van uw opdrachtgever is niet gedekt.

 

Zaken onder opzicht/eigen spullen: Als u spullen van anderen onder u hebt en deze raken beschadigd dan is dit niet gedekt. Hetzelfde geldt voor schade aan uw eigen spullen. Het gaat dan om spullen die u gebruikt om uw werkzaamheden uit te voeren bij uw klant.

 

Voorbeeld: U installeert een wastafel bij uw klant maar deze valt en beschadigt daarbij de vloer met ingebouwde vloerverwarming. De schade aan de wastafel (u hebt deze onder opzicht) is niet gedekt maar de schade aan de vloer (gelukkig) wel.

 

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor een ZZP’er een goedkope investering. U kunt al vanaf EUR 100,00 per jaar een verzekering afsluiten. Een schade bij uw klant kan vaak snel oplopen. Zeker als er sprake is van letsel. Voorkom onnodige zorgen en verzeker u vandaag nog.

 

Is aansprakelijkheid fietskoeriers verzekerd ?