Zand in de erfpacht overstap machine Gepubliceerd: 23 oktober 2019

 

 

De verwerking van de offerte-aanvragen om binnen de Gemeente Amsterdam over te stappen van tijdelijke naar eeuwigdurende erfpacht wordt een soap. Wachttijden van meer dan twee jaar zijn een feit en inmiddels beginnen verschillende partijen om uitstel te vragen, waarmee de zorgvuldig opgebouwde chaos nog groter dreigt te worden.

Ruim 30.000 Amsterdammers hebben inmiddels om een aanbieding gevraagd, maar hoeveel er daarvan daadwerkelijk zijn verstrekt is mij niet duidelijk. Op bijna 160.000 woningen op erfpachtgrond is dat eigenlijk nog niet eens zo’n heel laag percentage aanvragers. Een aantal stadsbestuurders vindt het percentage aanvragers wel te laag en wil daarom ook uitstel van de deadline.

Verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck legt de oproepen om uitstel van de deadline van 1 januari 2020 nog naast zich neer en zegt de deadline niet te willen opschuiven omdat dat  ‘organisatorisch’ niet haalbaar is. Humor heeft ze in ieder geval wel.

Erfpachters die na 1 januari 2020 een aanvraag indienen hebben geen recht meer op de korting en worden bovendien geconfronteerd met een veel hogere buurtstraatquote (BSQ). De aanbieding is dan gebaseerd op de WOZ waarde van 2018 en niet op de veel lagere WOZ waarde van 2014. Het afkoopbedrag wordt dan ook een veelvoud van de wel tijdig aangevraagde aanbieding.

De oorzaak van de chaos zal liggen in de slechte voorbereiding en de onvoldoende opleiding van ongetwijfeld goedwillende medewerkers. Zand in de machine dus. Hierdoor ontstaat een wachtrij en door die wachtrij komt er erg veel onnodige communicatie op gang. En omdat die communicatie ook weer te laat, onduidelijk en ondeskundig is,  ontstaan er alleen maar meer vragen en is de chaos compleet.

De Gemeente Amsterdam had er goed aan gedaan om vooraf in de luwte met goede automatisering 160.000 aanbiedingen te maken en die naar alle erfpachters te sturen. Dan had deze publieke grondjesmelker aan haar zorgplicht voldaan en had zij haar niet tijd hoeven te besteden aan de duizenden rappels en reacties van ontevreden Amsterdammers. Jammer.

Wilfred Mooij ffp

Ingewikkeld?

Voor 95 euro per uur ben ik, zonder enige verdere verplichting uw sparringpartner. Ik ga u helpen om zelf te beslissen. Iedere situatie is anders. Afspraak kan bij u thuis in Amsterdam of bij ons op kantoor, Hoger Einde Noord 31 Ouderkerk aan de Amstel, plaatsvinden. Mail mij of bel mij rechtstreeks op 0654640913 (voor een afspraak, niet voor advies) 

 

Van tijdelijke naar eeuwigdurende erfpacht

Erfpacht Amsterdam voorwaarden

Erfpacht wel of niet afkopen?