Zet je spaargeld niet op de bank, maar in de bank Gepubliceerd: 18 oktober 2017

 

 

De rente voor vrij opneembaar spaargeld is iets hoger dan nul procent. Wat is een veilig alternatief? Leen het aan de bank.

 

 

Aandelen en andere beleggingen lijken in afwachting van de lang verwachte beurscorrectie die maar niet wil komen. Rente en risico gaan altijd hand in hand, zelfs als dat op het eerste gezicht niet zo lijkt. Dit geldt ook voor hetgeen ik nu schrijf. Als Aegon of ING failliet gaat ben je in mijn verhaal je spaargeld kwijt en kun je geen beroep doen op de depositogarantieregeling. Dat je het wel even weet. Wellicht ben ik naïef, maar de kans dat degelijke Nederlandse financiële instellingen als Aegon of ING failliet gaan lijkt me klein.

 

 

Je geld nu op deposito zetten levert weinig meer op dan de variabele spaarrente. Bovendien is het zuur dat je geld vaststaat als straks de rente stijgt en je wordt ingehaald door de gestegen spaarrente op je vrije spaarrekening.

 

 

Maar er is al jaren een interessant alternatief dat meestijgt als de kapitaalmarktrente stijgt.

 

Dit zijn achtergestelde eeuwigdurende obligaties van Aegon en ING. Deze obligaties geven een rente gelijk aan het rendement op Nederlandse Staatleningen met een opslag van 0,1 % (ING). Dus als de rente op de beurs gaat stijgen, stijgt ook je rentevergoeding op deze obligatie mee. De rente ontvang je over de nominale waarde. Dat is de uitgifteprijs van de obligatie, in dit geval 1000 euro. Maar die obligaties kosten nu nog geen 1000 per stuk omdat ze toch wat minder veilig zijn dan staatobligaties. Maar die Nederlandse staatobligaties met de vaste rente dalen straks in waarde als de rente stijgt. En deze achtergestelde obligaties stijgen straks in waarde als de rente stijgt.

 

 

Staatsobligaties worden ooit afgelost, deze obligaties in principe nooit. Daarom heten ze ook perpetuals (eeuwigdurenden) .ING en Aegon hebben wel het recht om ze naar keuze ooit af te lossen, maar dan ontvang je 1000 per obligatie. Op zich ook interessant omdat je ze nu voor minder dan 90% van de nominale waarde op de beurs kunt aanschaffen.

 

 

Het is geen gratis geld, het is niet helemaal zonder risico, maar het is in dit geval beter om je geld in dan op de bank te doen.

 

 

Wilfred Mooij ffp