» Vrije artsenkeuze, wat betekent dat voor mij?

Voor 2016 stond er een grote verandering op stapel in de basis zorgverzekering. De vrije artsenkeuze zou flink worden beperkt. Dit voorstel is niet door de Eerste Kamer gekomen. Maar is vrije artsenkeuze belangrijk voor jou? Waarom zou je wel of niet kiezen voor een verzekering met vrije artsenkeuze? Zijn er ook voordelen aan beperkte artsenkeuze?

Wanneer heb ik vrije artsenkeuze?

Of je vrije artsenkeuze hebt, hangt deels af van de soort zorgverzekering waar je voor kiest. Er zijn twee soorten zorgverzekeringen. Op basis van restitutie, of een naturapolis. Er bestaat ook nog een “uitgeklede” variant van de naturapolis, de budgetpolis.

Restitutiepolis

De vrije artsenkeuze vind je alleen terug als je een zorgverzekering hebt op basis van restitutie. Bij een restitutiepolis worden alle rekeningen vergoed door de zorgverzekeraar, ongeacht welke zorgverlener de zorg heeft uitgevoerd. Deze zorgverzekering is dan ook duurder dan een naturapolis.

Naturapolis

Bij een zg. naturapolis is de vrije artsenkeuze beperkt. Daar kun je alleen nota’s indienen van gecontracteerde zorgverleners om ze volledig vergoed te krijgen. Voor niet-gecontracteerde zorg wordt maximaal 75% van de rekening vergoed. Hiertoe zijn de zorgverzekeraars verplicht.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een goedkope variant van een naturapolis. Ook bij de budgetpolis kun je alleen bij de gecontracteerde zorgverleners terecht om je zorg helemaal vergoed te krijgen. Alleen het aantal gecontracteerde zorgverleners is heel beperkt. Daardoor is de premie van de budgetpolis een stuk lager dan van een reguliere naturapolis.

Voordelen beperkte zorgkeuze

 

  • Als voordeel voor beperkte zorgkeuze werd aangedragen dat ziekenhuizen en zorgverleners zich gaan specialiseren. Daardoor zou de kwaliteit omhoog gaan van de te verlenen zorg en de prijs omlaag.
  • Omdat de zorgverzekeraar niet meer verplicht is alle zorg (deels) te vergoeden, hoeven ze ook geen dubieuze behandelingen meer te vergoeden en ook dat is gunstig voor de prijs van de zorgverzekering.
  • Voor de zorgverzekeraar zou een bijkomend voordeel zijn dat ze zich ook kunnen gaan onderscheiden op kwaliteit, niet alleen op prijs.

 

Voordelen vrije zorgkeuze

 

  • Voordelen van vrije zorgkeuze zijn dat je zelf kunt bepalen waar je de zorg wilt laten uitvoeren. Bijvoorbeeld als je voor bepaalde behandelingen een persoonlijke voorkeur hebt, of goede referenties.
  • Je kunt kiezen voor een ziekenhuis of andere zorgverlener in de buurt. Dat voorkomt lange reistijden en hoge –kosten.
  • Jouw huisarts kent jouw situatie het beste, en kan waarschijnlijk beter inschatten welke zorgverlener bij jou past dan een zorgverzekeraar. Bovendien heeft hij/zij beter in beeld hoe het gesteld is met de kwaliteit van de zorgverlener dan een zorgverzekeraar. Die kijkt vooral naar de prijs.
  • Je hoeft niet uit te pluizen bij welke zorgverlener je wel en niet terecht kunt.

 

Vrije artsenkeuze beperkt

Het voorstel voor verandering in de basis zorgverzekering op het gebied van vrije artsenkeuze had alleen betrekking op de naturapolissen. Volgens het plan zou de verplichte vergoeding van 75% voor niet-gecontracteerde zorg vervallen. Hierdoor zouden de zorgverzekeraars veel meer invloed krijgen op welke zorgverlener de benodigde zorg uitvoert.

Korting op Eigen Risico

Als alternatief voorstel is nu beschreven dat je korting op het eigen risico krijgt op het moment dat je gebruik maakt van een gecontracteerde zorgverlener. Dus in plaats van je te “straffen” bij gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener, krijg je nu een “beloning” voor gewenst gebruik van de zorg.

Kies bewust je zorgverzekering voor 2016

Ieder jaar sta je voor de keuze om te switchen van zorgverzekeraar. Veel mensen hebben in de afgelopen jaren hun zorgverzekering aangepast maar zijn niet goed op de hoogte wat voor soort polis ze eigenlijk hebben.

Alleen met een restitutiepolis ben je dus verzekerd van vrije artsenkeuze. Kies je voor een goedkopere natura of budgetpolis, dan heeft dat als gevolg dat je de zorg alleen volledig vergoed krijgt als de zorgverlener is aangesloten bij de verzekeraar.

Zorg er dit jaar in ieder geval voor, welke soort zorgverzekering je ook kiest, dat je je goed bewust bent van het type zorgverzekering. Zo voorkom je vervelende verrassingen in 2016. Met onze zorgvergelijker vergelijk je niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit.

Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af