Inbraak voorkomen in de donkere dagen

De dagen worden donkerder. Een prettige “werkomgeving” voor inbrekers dus. Inbrekers liggen op de loer en het aantal woninginbraken stijgt flink in deze periode. Natuurlijk is woninginbraak niet in alle gevallen te voorkomen, maar maak het de inbrekers in ieder geval niet te gemakkelijk om uw huis binnen te komen. Lees daarom onze preventietips.

 

Gelegenheidsdief of professional?

Een groot deel van de inbraakverdachten bestaat uit ‘gelegenheidsdieven’. Ze zien uw open deur of raam als u even bij de kinderen in de speeltuin gaat kijken en zijn binnen 1 minuut weer buiten met uw tablet of sieraden. Daarnaast zijn er de ‘professionele inbrekers’ die een buurt uit kiezen en al ruim van tevoren het gedragspatroon van u en uw buren bekijken. Zij breken in met goede voorbereiding en weten binnen 5 minuten nog veel meer mee te nemen.

 

Hoe komt de inbreker uw huis binnen?

– Met een schroevendraaier deuren en ramen forceren.

– Met een koevoet of breekijzer.

– De flippermethode: een pinpas tussen de deurpost en deur steken om de slotschoot weg te duwen.

– Door de cilinder te forceren of verwijderen, de kerntrekmethode

– Door het ingooien of -slaan van een ruit.

– Aanbellen met een smoes.

 

Open deuren voor inbraakpreventie: Licht, Lawaai en Lang werk

Een inbreker wil niet gezien of gehoord worden en zo snel mogelijk zijn slag slaan. Zorg dus dat hij juist wel zichtbaar is en maak binnenkomen lastig. Met de volgende maatregelen maakt u uw huis al een stuk veiliger.

 

Geen deuren open: maak het de inbreker lastig binnenkomen

– Doe deuren op slot en ramen dicht als u weggaat, ook al is het maar even. Een inbreker heeft maar één minuut nodig!

– Plaats goed werkende verlichting bij voor- en achterdeur.

– Zet enkele lampen in huis/buiten op een tijdschakelaar met verschillende aan-/uit tijden, zodat het lijkt of u ook ’s avonds thuis bent.

– Laat geen sleutel in het slot of bij de deur hangen: die zijn er gemakkelijk uit te wippen of te pakken door een ruitje in te tikken.

– Leg geen sleutels buiten onder bloempotten e.d.. Dit is géén geheime plek.

– Leg geen ladders, vuilcontainers of ander klimmateriaal voor het grijpen.

– Voorzie ramen en deuren van stevig hang- en sluitwerk met het SKG- of Politiekeurmerk Veilig Wonen.

– Breng geen latwerk, pergola’s en dergelijke aan, waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Neem obstakels weg die het zicht op uw huis kunnen belemmeren, zoals hoge schuttingen en hoge heggen.

Voor meer “open deuren” om inbraak te voorkomen, lees de preventietips van de Rijksoverheid.

 

Sociale controle

– Mensen in de buurt weten vaak het beste wanneer er iets “niet pluis” is in de buurt. Hou elkaar dus op de hoogte als er iets vreemds wordt opgemerkt.

– Start een Whatsapp-groepje met uw buren om gemakkelijk met elkaar te kunnen communiceren als er iets ongewoons in de straat plaatsvindt.

– Laat buren weten wanneer u wat langer weg bent, en vraag hen dan een oogje in het zeil te houden. (zie ook: claimjestraat.nl)

– Plaats uw afwezigheid niet op facebook, twitter of andere sociale media waar inbrekers kunnen meelezen. Vrienden van vrienden zijn immers nog steeds vreemden.

 

Beveilig waardevolle spullen

– Laat geen waardevolle spullen in zicht liggen.

– Markeer waardevolle bezittingen, zodat ze herkend kunnen worden door politie en lastig door te verkopen zijn.

– Leg juwelen en kostbaarheden niet in het zicht of op een voorspelbare plek. Hoe langer het duurt voor een inbreker om bij waardevolle spullen te komen, hoe groter de kans is dat ze het erbij laten.

Lees nog meer tips over inbraakpreventie op de website van de politie.

 

Beperk de schade

Als u toch slachtoffer van inbraak wordt, probeer dan de schade te beperken.

– Zorg voor een goede inboedelverzekering. Heeft u uw huis goed beveiligd? Met een erkend beveiligingscertificaat krijgt u vaak een aantrekkelijke korting op de premie.

– Registreer belangrijke artikelen zoals elektronica, kunst en antiek op een lijst. Zet alle relevante kenmerken, een foto en de aanschafwaarde erbij. Bewaar deze lijst online, zodat u die altijd kunt terugvinden.

– Dieven kunnen ook terugkomen! U heeft dan waarschijnlijk een aantal van uw bezittingen vervangen voor nieuwe exemplaren. Nog interessanter dus voor inbrekers! Na een diefstal moet u daarom evengoed de sloten vervangen en opnieuw alles beveiligen.

 

Zorg voor een goede inboedelverzekering

Het aanbod aan inboedelverzekeringen is enorm. Wij maken graag een vergelijking voor u en adviseren u over de verzekering die het beste past bij uw situatie.