Hypotheek in box 3?Geen hypotheekrenteaftrek voordeliger dan wel hypotheekrenteaftrek?

 

 

MAXIMALE LENING

 

 

 

 

Met de huidige lage rentestand kan het voor vermogende mensen interessant zijn om eens te laten bekijken of het niet verstandiger is de ‘eigen woning lening’ naar box 3 te verplaatsen. Dit klinkt onwaarschijnlijk, maar kan binnen het huidige belastingstelsel en met de huidige lage hypotheekrente best verstandig zijn.

 

Het werkt als volgt. Uw hypotheekrente is aftrekbaar, maar daar moet u uw bijtelling eigenwoningforfait eerst van aftrekken. Maar het wordt interessant als u meer dan 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3 moet betalen. Want als u dan uw woning in box 1 laat, maar uw schuld verplaatst naar box 3, dan vermindert die schuld uw aanslag in box 3 en levert uw schuld u minimaal 1,2% per jaar op. Stel dat u tegen 2% rente leent met een aftrek van 50%, dan leent u netto tegen 1 %. En dat is al minder dan de 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3. De percentages zijn indicatief en worden hoger bij een groter vermogen en lager bij een lager vermogen.

 

De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek tegen 52 % met een half procent per jaar afgebouwd tot dit 38% heeft bereikt. Dan leent u netto niet tegen 1,44 maar tegen 1,86% (bij 3% hypotheekrente).

 

Uw bijtelling eigen woning forfait vervalt indien de hypotheekrente lager is dan het eigen woningforfait. Artikel 3.123a, lid 2 Wet Loonbelasting 2001 regelt vrij vertaald namelijk dat de bijtelling eigen woningforfait nooit hoger kan zijn dan de betaalde hypotheekrente. Overigens is in het Regeerakkoord afgesproken dat de Wet Hillen langzaam wordt afgebouwd. Dat betekent dat u tot 2049 ieder jaar 3,33 % meer eigen woningforfait gaat betalen. Maar het is nu 2019..
De bijtelling kan voor woningen boven de miljoen euro (villataks)  oplopen tot 2,35% van de WOZ waarde.

Samengevat:

-Hypotheek naar van box 1 naar box 3, geen eigenwoningforfait meer

-Hypotheekrente is niet meer aftrekbaar

-Schuld in box 3 vermindert het box 3 vermogen, besparing 1,2% per jaar.

Interesse? Neem contact op met Wilfred Mooij, 0654640913

 

 

Wilfred Mooij ffp