Schade verhalenAansprakelijkheidsverzekering moet worden aangepast
Brandverzekeraars verhalen de schade van de gedupeerde tegenwoordig volledig op de zakelijke veroorzaker als die onzorgvuldig gehandeld heeft. En dat is natuurlijk vaak het geval want er is schade veroorzaakt.
Tot 2014 verhaalden de verzekeraars de zakelijke schade niet als die lager dan 2.500 euro of hoger dan 500.000 euro was. Dat is inmiddels gewijzigd met het gevolg dat verzekeraars nu veel vaker en veel meer schade verhalen. Zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen moeten dan ook worden aangepast.
Hieronder een aantal schadevoorbeelden waarbij de verzekeraar de schade mogelijk toch verhaalt:
Door installatiewerkzaamheden.
Tijdens onderhoud aan een cv-ketel ontstaat kortsluiting, met brandschade tot gevolg.
Door dakdekwerkzaamheden.
Op het dak van een pand is nieuwe dakbedekking gelegd. Een half uur later ontstaat brandschade. En omdat na beëindiging van de werkzaamheden niet lang genoeg is gewacht, wordt de uitslaande brand niet opgemerkt.
Door boren.
Bij werkzaamheden aan een vloer op de 6e verdieping van een kantoorpand wordt door de vloer-verwarming geboord, waardoor lekkage ontstaat die niet direct wordt opgemerkt. Deze verspreidt zich door het gehele gebouw, en de ondergelegen bedrijfsruimtes moet worden ontruimd. Hierdoor ontstaat forse huurderving en bedrijfsschade.
Door oververhitting van apparatuur.
Uw medewerker vergeet ’s nachts het koffiezetapparaat uit te zetten, en als gevolg van oververhitting ontstaat brandschade. Deze breidt zich uit naar de andere verdiepingen in het bedrijfsgebouw en tot overmaat van ramp stort vervolgens een deel van het gebouw in.
Door onvoldoende zorg.
U bent eigenaar van een pand dat u verhuurt. Na hevige regenval stort het dak in.
Er wordt vastgesteld dat er te weinig overstorten in het platte dak zijn aangebracht. Hierdoor gaat naast uw eigen pand, ook de volledige inventaris van de huurder verloren.
Door geleverde materialen.
U levert apparatuur waarin kortsluiting ontstaat met brand en roetschade aan de inventaris en handels-voorraad van de groothandel waaraan u geleverd heeft.
Door koken en bakken.
Door onzorgvuldig handelen tijdens werkzaamheden in de keuken ontstaat brand, die overslaat naar het naburige pand.
Door sfeer en gezelligheid.
In een winkel branden voor de gezelligheid kaarsen. Maar door tocht vatten gordijnen vlam waardoor naast de eigen winkel, meerdere winkels in het winkelcentrum volledig afbranden.
Door slecht onderhoud aan machines.
Door slecht onderhoud aan het kopieerapparaat ontstaat brand, die overslaat naar belendende panden.
Door schilderwerkzaamheden.
Tijdens het afbranden van verf raakt isolatiemateriaal oververhit en hierdoor ontstaat brand.
Door roken.
Door onvoorzichtigheid van een medewerker die een sigaret stond te roken, raakt een afvalbak in brand. Gevolg: schade aan omliggende gebouwen.