Blikseminslag of inductie

Wat is het verschil tussen blikseminslag en inductie?

 

 

Blikseminslag  ontstaat door ontlading van energie in de lucht in de vorm van een lichtflits, waardoor een brand kan ontstaan.

Inductie is een elektrische ontlading zonder inslag, waardoor schade kan worden veroorzaakt. Vaak ontstaat er geen brand, maar wordt er , door overspanning op het netwerk, scha­de toegebracht aan elektronische apparatuur.

Op een aantal brandverzekeringen is blikseminslag wel en inductie niet verzekerd. Dit kan tot vervelende misverstanden leiden.

 

Hoe voorkomt u bliksem- of inductieschade?

Organisatorische maatregelen zijn eenvoudig en meestal niet te duur. Ontkoppel antenne elektronische apparatuur bij dreigend onweer.

Technische maatregelen zijn bijvoorbeeld een bliksemaf­lei­der of overspanningsbeveiliging. (Overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat span­­­ningspieken geneutraliseerd worden.)

 

Bij een schade door blikseminslag zijn er vaak ook schade aan de omgeving, zoals daken en bomen. Koeien worden in het weiland ook regelmatig door bliksem getroffen.

Als er geen schade aan de buitenkant maar wel aan de binnenkant van het gebouw zijn kan dat een indicatie voor inductie zijn. Op een inductieverzekering kan dat dan wel gedekt zijn.

Een inductieverzekering is zeker niet duur, het is meer de alertheid van de verzekerde en de adviseur om dit goed te regelen. 

 

 

Blikseminslag inductie