Registratieplicht landmateriaal vanaf 2021

Per 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor landmateriaal op de openbare weg. Dit is van belang is voor eigenaren bedrijven met landmateriaal en bedrijven die landmateriaal produceren, importeren, verkopen en/of repareren.

 

Waarom wordt de registratieplicht voor deze voertuigen ingevoerd?

De registratie voor deze voertuigen wordt ingevoerd om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor APK-keuring van land- en bosbouwtractoren. APK-keuring is verplicht voor alle land- en bosbouwtractoren op wielen die sneller kunnen rijden dan 40 km per uur. Verder maakt de registratie het mogelijk om de wettelijke snelheid voor deze objecten op bepaalde wegen te verhogen van 25 naar 40 km per uur.

 

Voor welke voertuigen geldt de registratieplicht?

Vanaf 2021 geldt de registratieplicht voor de onderstaande objecten als ze na deze datum in gebruik worden genomen:

– Land- en bosbouwtractoren ongeacht de maximum constructiesnelheid.

– Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken boven de 750 kg ongeacht de maximum constructiesnelheid.

– Mobiele machines.

 

Geldt de registratieplicht ook voor voertuigen die vóór 1 januari 2021 op de weg zijn gekomen?

Ja, onderstaande voertuigen moeten vanaf 2021 aan de registratieplicht voldoen als ze voor die datum op de weg zijn gekomen:

  • Land- en bosbouwtractoren, ongeacht de maximumconstructiesnelheid.
  • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken als de maximum constructiesnelheid sneller is dan 25 km per uur of als er een ontheffing is.
  • Motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) met een maximum constructiesnelheid van 6 km per uur of meer. Een MMBS is een motorrijtuig met een beperkte snelheid, zoals teruggekeurde personen-, bestel- of vrachtauto.

 

 

Wanneer moet voor landmateriaal een kenteken aangevraagd worden?

Landmateriaal moet een kenteken voeren als er sneller dan 25 km per uur mee gereden wordt. Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarvoor geen ontheffing nodig is en met een maximale constructiesnelheid onder 25 km per uur hoeven niet te worden geregistreerd en voeren geen kenteken.

Het grensverkeer-kenteken (GV-kenteken) kan per 1 januari 2021 niet meer worden aangevraagd. Het huidige GV-kenteken kan worden omgezet naar een geldig kenteken als dat nodig is.

 

Zijn er uitzonderingen op de registratieplicht (kentekenplicht)?

Een aantal voertuigen zijn uitgezonderd van de registratieplicht.

Deze uitzonderingen gelden zowel voor nieuwe als bestaande voertuigen. De uitzonderingen zijn:

– Voertuigen die niet op de openbare weg rijden. Openbare weg moet ruim opgevat worden. Alle terreinen die vrij toegankelijk zijn vanaf de openbare weg wordt ook gezien als openbare weg. Een bord met ‘verboden toegang’ of een stuk weg afzetten met pionnen is niet voldoende.

– Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken met een toegestane maximummassa tot en met 750 kg.

– Mobiele machines en MMBS’en die niet breder zijn dan 130 cm en: uitgevoerd zijn als grasmaaier, poepzuiger, veegmachine, sneeuwschuiver, gladheidsbestrijder of onkruidbestrijder; – geen mogelijkheid hebben tot het koppelen van aan aanhangwagens of werktuigen.

– Asfalteermachine, wals, asfaltfrees. Deze uitzondering geldt alleen ter plaatse van hun werkzaamheden.

– Voertuigen met een maximum constructiesnelheid langzamer dan 6 km per uur.

– Voertuigen met 1 as.

– Fruittreintjes die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 en alleen in de periode 1 juli tot en met 30 november worden gebruikt.

– Heftrucks:

  • Met een breedte kleiner dan 130 cm;
  • Met een trekinrichting, maar er mogen geen aanhangwagens gekoppeld zijn;
  • Meeneemheftrucks.

 

Einde registratie nieuwe MMBS’en

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om nieuwe MMBS’en te registreren bij de RDW. Bestaande MMBS’en kunnen nog wel worden geregistreerd.

 

Handhaving kentekenregistratie en verzekeringsplicht

De kentekens van het landmateriaal worden voortaan aangemeld bij de RDW net zoals dat nu gebeurd bij personenauto’s. Er geldt daarmee ook een verzekeringsplicht. De RDW ziet er op toe dat de registratie juist verloopt en handhaaft als dit niet juist verloopt. Bijvoorbeeld bij geen of niet tijdige aanmelding.

Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk de kentekens van het landmateriaal waarvoor de klant een kenteken heeft gekregen, ontvangt en vervolgens het kenteken bij de RDW aanmeldt.