Clickey, Tile en TrackR

Waarom altijd alles verzekeren?

 

Soms wilt of kunt u een waardevol object, persoon of voertuig niet verzekeren. En emotionele waarde is al helemaal niet te verzekeren. Dan kan het gewenst zijn het object, persoon of voertuig op te kunnen sporen of te kunnen volgen.

Denk aan uw oude boot, fiets of auto. Of aan de laptop die regelmatig in de auto ligt. Of aan de zitmaaier bij uw vakantiewoning. Verzekeren heeft vaak geen zin omdat de dagwaarde wordt uitgekeerd en u premie over de nieuwwaarde betaalt. Natuurlijk vertrouwt u uw kinderen, maar toch kan het weleens prettig zijn om te kunnen zien waar de kinderfiets zich bevindt. Bovendien kan ook die kinderfiets gestolen worden. Maar wat dacht u van uw huisdier? U bent uw hond of kat nooit meer kwijt!

 

Dat verandert snel. KPN lanceert namelijk de ‘Clickey’. En vanuit de Verenigde Staten maken we kennis met goedkope track and tracers, genaamd Tile en TrackR.

 

Clickey

clickey

‘Clickey’ is een nieuwe kleine track and tracer , landelijk gekoppeld aan GSM masten. Met behulp van een app op uw smartphone kan de positie van de ‘Clickey’ tot op enkele meters nauwkeurig worden bepaald. Het apparaatje is heel erg klein en kan worden opgebouwd uit enkele zeer goedkope bouwstenen en gebruikt daarbij nauwelijks energie. De batterij gaat makkelijk 2 jaar mee.

Wanneer u met uw app binnen een straal van 30 meter van uw ‘Clickey’ komt kunt uw de ‘Clickey’ een geluidssignaal laten geven. In de app kunt u bovendien specifieke gegevens zoals framenummer etc registreren. U vindt uw eigendom dus snel terug en toont daarmee uw belang gemakkelijk aan.

 

Tile

tile_hand

Tile is iets heel anders. Tile werkt op basis van Blue Tooth en app’s. U installeert de Tile app op uw moderne telefoon en u bent daarmee onderdeel van een wereldwijd netwerk. Uw Tile (tegeltje) verstopt u in uw boot, tas, fiets of noem maar op of u hangt hem aan uw hond of kat. Binnen Blue Tooth bereik kunt u het tegeltje een geluid laten maken waarmee u de Tile terugvindt. Als de Tile buiten bereik is kunt u via de app op internet zien waar uw Tile is, Maar…….dat lukt uitsluitend als deze Tile ergens ter wereld contact maakt met een Tile gebruiker uit het netwerk. En omdat de dekking nog te beperkt is, werkt dit in Nederland nog niet goed.

 

 

TrackR

TrackR

TrackR werkt net als Tile, maar heeft vooralsnog een veel betere dekking, die bovendien snel lijkt te verbeteren. Op de site van TrackR toont men de wereldwijde dekking en als u daar naar bijvoorbeeld Manhattan kijkt ziet u dat die al helemaal vol met TrackR zit. Maar neem Ouderkerk a/d Amstel en het is één groot leeg landschap. Kortom het werkt hier ook (nog) niet omdat de dekking nog niet goed genoeg is.

Bedrijfsmatig wordt regelmatig gebruikt gemaakt van zgn. track and trace systemen. Mobiele landbouwwerktuigen worden vaak gestolen en zijn daarom vaak al van dergelijke systemen voorzien. Vaak worden dergelijke machines alleen nog wa verzekerd en haalt de eigenaar na diefstal zijn machine gewoon weer ergens op. Heel handig, maar dit was nogal prijzig. Het ‘Clickey’ systeem is veel voordeliger dan de huidige systemen en kan dus makkelijker worden ingezet.