Verzekeraars verhalen tegenwoordig waterschade op de installateur

 

 

Jaarlijks claimen particulieren 400 miljoen euro waterschade bij hun verzekeraar. De helft hiervan komt door lekkende leidingen. Sinds 2004 verhalen de verzekeraars deze schade op de veroorzaker.

 

Dus ook op u.

 

U bent druk, druk, druk. Net als uw collega’s in de bouw. Het mag niks kosten maar moet wel snel klaar.  U loopt in de weg, want de volgende onderaannemer staat al voor de deur.  U wil de net aangelegde leidingen nog even afpersen om ze op lekkage te controleren. Maar alles ziet er goed uit en u wil eigenlijk ook voor de file uit naar huis. Bovendien bleek bij eerdere controles dat u uw werk zoals altijd voortreffelijk had gedaan. Dus, ach, het zal weg goed zijn en u vertrekt.

 

Een half jaar later bent u natuurlijk al weer druk op het volgende project, als de telefoon gaat. Gele plekken in het plafond. Er is ergens lekkage. Uiteindelijk gaat het stucwerk open en blijkt een nieuwe knelkoppeling toch te lekken. Schade 4.000 euro. Maar erger nog, hoe is het met de andere koppelingen? Dat is een tijdbom of niet. Alle leidingen zitten achter het nieuwe stucwerk en de parketvloer ligt er in. Uw aansprakelijkheidsverzekeraar stuurt u een brief dat ze bij de volgende schade uw verzekering zullen beëindigen. U bedenkt zich dat u inmiddels nog heel wat leidingen niet hebt gecontroleerd. En binnenkort bent u onverzekerd…………..

 

Ik heb begrepen dat er inmiddels een voedselveilige coating is ontwikkeld waarmee zwakke leidingen van binnenuit alsnog waterdicht gemaakt kunnen worden. Maar dat is dan toch weer zonde van uw tijd en geld.

 

Sinds 1 januari 2014 is de Brandregresregeling gewijzigd. Daarvoor niet, maar nu wel, verhalen verzekeraars de door hen betaalde schade als het even kan op de veroorzaker, dus op u. Maar het wordt nog mooier. Met ingang van 2018 gaat waarschijnlijk de Wet Kwaliteitsborging in. Dan moet de aannemer bij de oplevering aantonen dat aan de regelgeving is voldaan en hoe hij het risico van niet nakomen van zijn verplichtingen en gebreken heeft afgedekt. Zo niet dan kan de opdrachtgever de aannemer aansporen om de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

 

Regeltjes, regeltjes en druk druk druk. Maar toch………